Recept

Csokitorta fehércsokis mascarponéval és málnával - Gluténmentes recept

Csokitorta liszt nélkül? Igen! Szerzőnk, a Limara Péksége blog szerkesztője ezúttal is egy diétás, krémes finomság receptjét hozta el nekünk, amit a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Ezúttal egy gyors, de nagyon finom tortát sütöttem. Most próbáltam ki először Nigella lisztmentes tortáját, amit még jó pár évvel ezelőtt írtam le egy fecnire (és pár napja szerencsésen meg is találtam). A torta finom, csokiimádóknak kötelező. A receptet olvasva úgy gondoltam, hogy málna nagyon illene hozzá és a sejtésem be is jött, sokkal könnyebb, üdébb lett tőle. A fehércsokis mascarponekrém pedig kötelező hozzá, bár egyszerű tejszínhabbal kiváltható.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók:

  • 250 g étcsokoládé (70 %-os)
  • 120 g vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 2 egész tojás
  • 100 g barnacukor (vagy kristálycukor)
  • 4 tojás fehérje
  • 70 g kristálycukor

Elkészítés:

A négy tojás sárgáját, a két egész tojást és a 100 g barnacukrot egy mixerrel egészen habosra kevertem. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött felolvasztottam. Közben állandóan kevergettem és amikor a csoki nagyobb része már felolvadt a tálkát le is vettem a vizes edényről, hogy ne melegedjen túl. Amikor szép sima és fényes lett félretettem.

Most a tojások fehérjét vertem habbá, közben két részletben adtam hozzá a cukrot. Fényes, kemény habot kell kapnunk, de azért ne legyen beton keménységű, mert akkor nehéz eldolgozni a többi hozzávalóval. Míg a mixer a habon dolgozott egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, a sütőt pedig bekapcsoltam 170 fokra. Végül összeforgattam a tojássárgájás krémet az olvasztott csokoládéval, majd lazán, óvatosan belekevertem a tojáshabot is.

A masszát átöntöttem a tortaformába és az előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöttem. A Miele sütő az utolsó percekben már nem melegít, a maradék hőt használja, ezért hagyományos sütőnél 35 perc után érdemes ellenőrizni a tésztát. A tortaformát rácsra tettem és hagytam, hogy a torta abban hűljön langyosra. A torta sütés közben szépen megemelkedik, kissé megrepedezik. Miközben hűl kissé összeesik a közepe, de semmi pánik, ilyennek kell lennie. A kráter kiválóan alkalmas arra, hogy valamilyen krémmel megtöltsük.

Én mascarponés-fehércsokis tejszínhabbal töltöttem meg. Ha kíváncsi vagy, ezt hogyan készítettem, lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Recept
Sztárok
A 80-as évek ikonikus sztárja, Beverly D’Angelo, most is képes meglepni a rajongókat: a legutóbbi Los Angeles-i bevásárlóútján olyan megjelenéssel tűnt fel, hogy sokan első pillantásra fel sem...
Lifestyle
Az állandó kísérőnkön, a Holdon olykor titokzatos fényvillanások jelennek meg. A tudósok sokszor ellentmondanak egymásnak, hogy ezt mi okozhatja.
Lifestyle
Bár a reklámok világától sokszor elkülönítjük a filmeket és sorozatokat, valójában a vászon és a képernyő régóta a marketing egyik legerősebb terepe.
Sztárok
Ma, majdnem egy évtizeddel a megismerkedésük után, Harry és Meghan története – a botrányaik ellenére – még mindig tartogatnak izgalmas részleteket a rajongók számára.
Lifestyle
A többség már igyekszik készülni az ünnepekre a bevásárlással, így bevetik a fagyasztót, ahova kerül hal, valamint hús is.
Lifestyle
Amikor kistestvért tervezünk a családba, ritkán gondolunk bele, hogy ez a csodálatos változás a nagyobb gyerekben bizony féltékenységet és bizonytalanságot is kelthet. Pedig ahol több gyerek él...