Recept

Ropogós libacomb párolt káposztával - Már tudom, mit készítek karácsonykor

Karácsonykor az ember igyekszik igazán különleges fogásokat varázsolni az ünnepi asztalra. Sokáig törtem a fejem, mert az egész rokonságra gondolnom kell, és valami olyat szeretnék készíteni, ami nem hétköznapi, de a nagyszüleim miatt, akik inkább a tradicionális ízeket kedvelik, nem is túl bonyolult. A választásom a libacombra esett, párolt lilakáposztával, a receptet pedig Neked is elhoztam.

Libacomb

Hozzávalók

  • 2 liba felsőcomb
  • 2 liba alsócomb
  • 1 tojásnyi zsír
  • 1 vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 babérlevél
  • fél citrom
  • fél csomag vaj
  • 6-7 szem bors
  • 1 kis ágacska rozmaring
  • 1 pohár tejföl
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 ujjnyi füstölt szalonna
  • csipetnyi cukor, só

Elkészítés

A combokat tisztára mossuk, leszárítjuk és besózzuk. A lisztben meghempergetjük. A zsírt egy lábasban felforrósítjuk, és benne a combokat megforgatjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra, a zöldségeket pedig karikákra vágva, a borsot és a babérlevelet is beletesszük a közben kiolvasztott füstölt szalonna zsírjába. Kicsit pirítjuk a zöldségféléket, és kevés vízzel fölengedjük, a citrom levével megcsepegtetjük, majd a húshoz öntjük. A hússal együtt elkeverjük, a fedővel letakarjuk, és gyengébb tűzön lassan puhára pároljuk. Sütés közben a vizet mindig pótoljuk. Ha a combok elkészültek, kivesszük őket és egy másik edényben lefedve melegen tartjuk őket. A vajból és a maradék lisztből világos rántást készítünk, a cukrot beletesszük, kevés vízzel fölengedjük, a tejfölt belekeverjük, és a zöldséges lébe öntjük. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk. A rozmaringot a mártáshoz tesszük, egyszer felforraljuk, és a libacombokra szűrjük. A husit a mártással együtt tálaljuk.

Párolt káposzta

Hozzávalók

  • 1-2 fej lilakáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • tojásnyi zsír
  • késhegynyi cukor
  • pár szem kömény
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 dl vörösbor

Elkészítés

A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és vékonyra felszeleteljük. Ízlés szerint megsózzuk, és kicsit átforgatjuk. Egy tálban a zsírt felhevítjük, benne a cukrot világossárgára pirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott hagymát, a köménymagot és a káposztát. Elkeverjük, ecettel meglocsoljuk, ismét megkeverjük és hozzáöntjük a bort. Csendes tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, akkor a levét vízzel vagy borral pótoljuk. Ha kész, a libacomb mellé tálaljuk.

A párolt káposzta önálló köretként is megállja a helyét, de kiegészítésként készíthetünk hozzá tepsis burgonyát, legalábbis nekünk ez a párosítás vált be leginkább. Jó étvágyat hozzá!

Még több karácsonyi tippért és receptért kattints a következő oldalra!

Fotók: Dietmaker.hu, Foodnetwork.com

Oldalak

Recept
Sztárok
Zsurzs Kati, a népszerű magyar színésznő 1993-ban távozott a Thália Színházból: a teátrum vezetését ekkor vette át Törőcsik Mari és Schwajda György, s a két színházi nagyágyú úgy ítélte meg, hogy a...
Fashion&Beauty
A 21 esztendős sztárcsemete természetes báját és magabiztos stílusérzékét is édesanyjától örökölte.
Lifestyle
Hűséges társat keresel a mindennapokra? Ezekkel a négylábúakkal nem foghatsz mellé. Íme!