Tradicionális ünnepi kocsonya - Nagyanyáink is így csinálták

Sok családban nincs karácsony vagy szilveszter kocsonya nélkül. Ha még nem lenne meg hozzá a tökéletes recept, íme...

Hozzávalók

  • 1 kg kocsonyahús
  • 1 kg sovány sertéscomb
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 szem bors

Elkészítés

A húsféléket alaposan megtisztogatjuk (ha szőr van rajtuk, lepörzsöljük), és forró vízzel leöblítve, késsel lekaparjuk. A színhúst nagyobb darabokra vágjuk, és a kétféle húst annyi vízzel öntjük le, amennyi bőven ellepi. Beledobjuk megtisztítva a zöldségeket, a kétféle hagymát meg a borsot, megsózzuk, és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljék. Ekkor hideg helyre tesszük, és ha kihűlt, a tetejére összegyűlt zsiradékot óvatosan leszedjük róla. Ezután a húsdarabokat tálra tesszük, arányosan téve egymás mellé húsost és porcogóst (a kocsonyahúsból fejtsük ki a csontokat), a húsokat leborítjuk a bőrdarabkákkal, és vékony ruhán keresztül szűrjük rá a levét. Fagyaszthatjuk formában is, akkor a formába először levet szűrünk, megfagyasztjuk, kirakjuk húsdarabokkal, és a tetejére szűrjük az alig langyos levet. Ecetes tormát mindig adjunk hozzá, de kitűnő körítése az ecetes-hagymás burgonyasaláta is.

Ha szereted a kocsonyát, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is a receptet!

Fotó: reviczkyblog.com

Oldalak

Lifestyle
A lakó kertészkedni akartak a budapesti, XII. kerületi házánál, de hátborzongató dolog fogadta. A medencében két tetemet is talált.
Sztárok
Új lemezének fogadtatásáról, a női rapperlét mivoltáról és a siker hatásairól is kérdeztük Sisit, akivel a Budapest Park nyitó sajtótájékoztatóján beszélgetettünk.
Sztárok
Ma a DJ és producer világsztár, Kygo bejelentette 2024-es világkörüli turnéjának észak-amerikai és európai állomásait. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között...