Így készíts otthon nyers szörpöt!

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, sőt élvezhetjük kedvező élettani hatását is. Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a magas cukortartalom és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

Nyers szörpök

A nyers változat során a gyümölcsöket (málna, ribizli) egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni. Nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, de ebben az esetben, ha nem szeretjük a magokat a szörpben, érdemes szűrőn átszűrni a kész levet.

Hozzávalók

  • 1 kg gyümölcs
  • 0,5-0,7 l forralt víz
  • 0,3-0,6 kg nádcukor
  • egy kevés tartósító

Elkészítés

A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcsfajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot kell hozzáadni.

Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük!

Ezt is ajánljuk: Mindenmentes cookie - Omlós álomsüti recept

Fotó: barkers.co.nz

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Az Oroszlán segítséget kap a vágya megvalósításához. Íme a májusi előrejelzésünk!
Fashion&Beauty
Ha a leggingsekre gondolunk, általában az edzés jut először eszünkbe, valójában viszont néhány tanácsot megfogadva rengetegféle szettet összeállíthatunk a segítségükkel.