Az igazi házi készítésű somlói galuska - Egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád
A házi készítésű somlói galuskának nincs párja! Ez az az ikonikussá vált édesség, amelyet kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Ha kíváncsi vagy az eredeti receptre, olvasd el cikkünket!
Hozzávalók
A tésztákhoz
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 2 ek kakaópor
- vaníliaaroma
A diókrémhez
- 10 dkg margarin
- 10 dkg darált dió
- 2 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 ek rum
- 1 kk liszt
A csokikrémhez
- 10 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2 ek kakaópor
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
- 1 ek liszt
Az öntethez
- 10 dkg cukor
- 3 dl habtejszín
- 2 ek kakaópor
- 1 dl tej
- 1 ek rum
- 1 marék rumban áztatott mazsola
Elkészítés
Készítsünk két piskótát: a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Osszuk kétfelé a masszát: az egyiket ízesítsük kakaóporral, a másikat pedig vaníliaaromával. Mindkettőt süssük ki margarinnal megkent és liszttel meghintett tortaformában. Ezután hagyjuk, hadd hűljenek ki. A diókrémhez keverjük el a darált diót, a margarint, a tejet, a cukrot, a rumot és a lisztet. Kevergetés mellett forraljuk fel. Ha kihűlt, kenjük meg vele az egyik piskótát, szórjuk meg mazsolával és borítsuk rá a másik piskótalapot. Keverjük el a tejet a felvert tojással, a cukorral, a margarinnal, a liszttel és a kakaóporral. Melegítsük fel és hagyjuk, kevergetés mellett hadd sűrűsödjön be. Ha ez is kihűlt, kenjük meg ezzel a piskótát. Ha megszilárdult rajta a krém, kockázzuk fel a piskótát és tegyük bele egy tálba. Készítsünk öntetet: 5 dkg cukrot keverjünk el tejjel és rummal, majd öntsük rá a piskótára. Tálalás előtt nyomjunk rá tejszínhabot és locsoljuk meg a kakaóporból, cukorból és egy kis vízből készített sziruppal.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!