Ropogós házi kenyér teljes kiőrlésű lisztből - Recept

Kollégánk Ausztriai útja során megismerte a kenyérsütés osztrák nagyasszonyát, Roswitha Hubert, aki egy különleges „főzőiskolát” üzemeltet Rauris közelében. Íme Roswitha egyik fantasztikus receptje, hogy otthon is el tudjuk készíteni ezt a finomságot.

Hozzávalók

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • fél kg búzaliszt
  • 30 g só
  • 1 csomag instant élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 150 g lenmag, melyre 2 dl meleg vizet kell ráönteni
  • kb. 6 dl meleg víz
  • 200 g kovász
  • 2 tk koriander
  • 1 tk köménymag

Elkészítés

Az összes hozzávalót kézzel gyúrjuk jól össze, majd ezután egy meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát tegyük egy lisztezett deszkára és vágjuk két részre, majd formázzunk belőlük két cipót. A tetejüket szórjuk meg liszttel, majd 15 percig pihentessük őket. Eközben melegítsük elő a sütőt 230 fokra, tegyük be a cipókat és barnulásig süssük ezen a hőfokon, majd vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és további 1 órán át süssük. Ezután már csak meg kell várnunk, hogy kihűljenek a kenyerek és fogyaszthatjuk is a saját házi kenyerünket.

Ha te is imádod a friss kenyeret, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!

Forrás: salzburg.orf.at; Fotó: country-online.de

Oldalak

Lifestyle
A Kos jegy szülötte végtelen energiával és erővel rendelkezik, ennek pedig az egyik forrása a táplálkozás. Azonban nem mindegy mit és mennyit visz be szervezetébe, hogy az megfelelően működjön.
Home&Design
Ahogy beköszönt a tavasz és közeledik a húsvét, sokan szeretnék otthonukat friss, vidám és ünnepi hangulatba öltöztetni. Ehhez adunk most kreatív, praktikus ötleteket!
Lifestyle
Rengetegféle hobbi közül választhatunk a mindennapok során, teljesen eltérő, hogy kinek mi válik be, mit élvez a legjobban. Létezik viszont egy hobbi, mely egyetlen forintba sem kerül, bármikor...