Recept

Bögrés mézeskalács - Azonnal puha és nagyon egyszerű

Az év végi ünnepek gasztro repertoárjából nem maradhat ki a tökéletesen elkészített mézeskalács. Sok féle recept létezik, de én most egy bögrés megoldást mutatok Neked, amit csak úgy becézek: tíz perces mézes csoda.

Amire szükséged lesz

Először is készíts elő egy 2 és fél dl-es bögrét, mert ez lesz a mérce az adagoláskor.

  • 8 bögre finomliszt
  • Másfél bögre porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (helyettesítheted fahéjjal és szegfűszeggel is, fele-fele arányban)
  • 30 dkg vaj (margarinnal is jó, így is puha lesz)
  • 1 bögre méz
  • 3 db tojás

Egy kis használati útmutató

Ezekből a hozzávalókból tisztességes családi adag jön ki, de valószínű, a rokonoknak is jut belőle, attól függ, mekkora méretű formákkal dolgozunk. A szódabikarbóna az egyik fontos összetevő, ugyanis biztosítja a tökéletes puhaságot a mézes cukiságoknak. Ez a recept pont el van találva édesség szempontjából, mert nem émelyítő, hanem kellemes aromájú. A másik lényeges dolog, hogy a maximális sütési idő tíz perc, ennél nem szabad tovább sütni.

Így készítsd el

Vegyünk elő egy nagy tálat, amiben összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát. A margarint enyhén olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a keverékhez (én mikróba be szoktam dobni a kocka margarint, amíg épp el nem kezd olvadni). Ez után mehet az egész tetejére, a mézzel és a tojásokkal együtt. Keverjük össze a tálban az alapanyagokat, amíg egy ragacsos állagot nem kapunk. Szuper, kész a masszánk, akkor most gyúrjunk belőle tésztát és osszuk el három részre. Az első adagot vastagon lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. egy centis vastagságúra (vékonyabbra is nyújthatod, én szeretem a pufibb kalácsokat, ezért maradok az egy centinél), aztán pedig jöhet is a mókás rész: szaggatás. Tetszőleges formákkal dolgozhatsz, én imádom a karácsonyfa és hóemberformákat. Béleljünk ki a tepsinket sütőpapírral, tegyük bele a kis kalácsokat és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, de szigorúan legfeljebb 10 percre! A végeredmény: isteni finom puha, tökéletes mézes csodák.

Téged is megkínálhatlak?

Édességből sosem elég. Még több sütnivaló a következő oldalon!

Fotó: Cakeandallie.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
Sokan kihagyják ezt a jelentéktelennek tűnő, ámde annál fontosabb lépést a sonkafőzés során. Vajon te is itt hibáztál eddig?
Sztárok
Ha ezt túl fogja élni Krausz Gábor és Mikes Anna szerelme, akkor valószínűleg mindent. A sztárpáros igyekezett megnyugtatni a rajongókat.
Sztárok
Gal Gadot nem sokat beszél a magánéletéről, így senkit sem lepett meg, mikor kiderült: nemrég a legnagyobb titokban hozta világra negyedik gyermekét. A DC sztárja most friss fotóval jelentkezett az...