Recept

Gyümölcslekvárral tálalt fánk

Mindannyian kedveljük azokat recepteket, amihez nem kel túlköltekeznünk magunkat. Az ősrégi magyar süteményreceptek pont ilyenek. A hazai ízek ugyanolyan jól tudnak esni, mint egy csokis muffin vagy brownie, így hát összeállításunkból kedvedre válogathatsz, ha nem tudod, mi legyen a desszert.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Hozzávalók

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    1 kg liszt (fele rétes, fele sima liszt)
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére
  • sárgabarackdzsem a tálaláshoz

Elkészítés

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.

Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.

Fotó: austriakat.files.wordpress.com

Oldalak

Recept
Sztárok
A brit királyi családban ritkán hangzik el nyílt szó, de egyetlen gesztus is árulkodó lehet. Nos, Anna hercegnő olyat tett Kamillával, amit a palotában sokan megalázónak tartottak.
Egészség
Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy az étrendünk apró, tudatos változtatásai komoly hatással lehetnek a szív és az erek állapotára. Néha például egészen meglepő, milyen egyszerű alapanyagok...
Lifestyle
A karácsony a szeretet ünnepe, mégis rengeteg kapcsolat megy tönkre ilyenkor – és a harmadik ok szinte mindenkit megdöbbent.
Christmas
Van egy megdöbbentően egyszerű technika, amelyet a profi cukrászok évek óta használnak – pedig otthon is működik, és ettől lesz minden süteményed selymesen puha és tökéletes állagú.
Lifestyle
Komoly döntések, belső vívódások és lassan kibontakozó sikerek várnak a Bak jegy szülötteire 2026-ban, amikor már nem lehet félvállról venni a saját vágyakat sem.
Home&Design
Az idei ünnepi dekoráció legmeglepőbb trendje az egyszínű karácsonyfa, amely egyszerre modern, ízléses és váratlanul látványos.