Gyömbérkarácsonyfák
Kis hazánkban annyira nem használatos sütésnél a gyömbér, pedig érdemes rászokni, ugyanis rendkívül ízletes.
Hozzávalók
- 300 g univerzális vagy fehér liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 125 g lágy vaj
- 100 g cukor
- 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 tojás
- színes cukorgyöngyök, tubusos, ehető ételszínező íróka a díszítéshez
Elkészítés
Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a sót. Egy másik tálban a vajat, a cukrot kézi mixerrel magas fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a gyömbért, a tojást és tovább keverjük. Belekeverjük a száraz adalékot. Cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk. Előmelegítjük sütőt 181 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk. Kissé lisztezett gyúródeszkán a cipóból 5mm-es tésztát nyújtunk. A tésztát a karácsonyfaformával kiszúrjuk. A maradékot újragyúrjuk és nyújtjuk, a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. A tésztafigurákat az előkészített sütőlemezre rakjuk és 10-12 perc alatt aranyszínűre és keményre sütjük. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni. A figurákat kedvünk szerint díszítjük.
Ezt is ajánljuk: Zserbó - Katt ide!
Fotó: basicmotion.wordpress.com