Farsangi fánk - Recept

A farsangi időszakból nem hiányozhat ez az isteni édesség! Fogyaszthatjuk lekvárral vagy anélkül, mindenhogy finom.

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 4 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • 6 tojássárgája
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A szétmorzsolt élesztőt és a cukrot 2 dl langyos tejben keverjük simára, majd langyos helyen, letakarva futtassuk fel. Közben az átszitált lisztet szórjuk egy tálba, aminek a közepébe vájjunk egy nagyobb mélyedést. Ebbe öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot és a megmaradt, langyos tejet. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, végül gyúrjuk bele a vajat is, majd formáljunk belőle egy cipót. Ezt tegyük egy liszttel meghintett tálba, lisztezzük meg a tetejét, és egy konyharuhával takarjuk le. Meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Ezután tegyük egy lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagra, és lisztbe mártott fánkszaggatóval vagy vizespohárral szaggassuk ki. A deszkán még negyed óráig pihentessük. Ezután egy nagy lábosba öntsünk 5 ujjnyi olajat öntünk, és forrósítsuk fel. Egyszerre csak kevés fánkot tegyünk a forró olajba. Az alsó felüket süssük fedő alatt, majd fordítsuk meg őket, de ekkor már fedő nélkül süssük tovább. Az olajból kivett fánkokról hagyjuk lecsöpögni az olajat, majd szórjuk meg porcukorral és kenjük meg lekvárral.

Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a cikket másokkal is!

Fotó: kulinarium-austria.at

Oldalak

Lifestyle
A Napoletana 1963. augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén. Akkor viszont még nem igazán tudtuk, mi is az az eredeti olasz gasztronómia!
Sztárok
Nagyon sokáig találgatták, hogy Curtis vajon az RTL, vagy a TV2 képernyőjén fog-e feltűnni. A rapper teljes őszinteséggel nyílt meg a témában.
Lifestyle
Az internetes bűnözők meg tudják lovagolni a különböző csaláshullámokat, hogy be tudjanak húzni a csőbe. Még egy OTP-s bankleállásnál is fokozottan oda kell figyelnünk.