Recept

Mamma mia! Eredeti olasz lasagne recept Itáliából

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy rakott étel a rengeteg réteg miatt időigényes és nehezen elkészíthető. Az olaszok nem szoktál túlgondolni az ételeiket, ezért a lasagnareceptjük is egyszerűbb, mint gondolnád!

Hozzávalók (4 főre)

Paradicsomcsószhoz

  • 2 tk olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 vöröshagyma
  • 5 nagyobb fej gomba
  • 500 ml paradicsomszósz
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • só, bors
  • 200 g darált pulykahús

Besamel mártáshoz

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?
  • 500 ml tej
  • 5 ek liszt
  • 4 ek vaj
  • só, bors

Tésztához, feltéthez

  • 9 száraz lasagnelap
  • 100 g parmezán
  • 100 g mozzarella

Elkészítés

Az olívaolajon futtassuk meg a felkockázott vöröshagymát, majd adjuk hozzá az áttört fokhagymát. A keverékhez tegyük hozzá a pulykát és süssük meg a serpenyőben. Ha készre pirult a pulyka, a felvágott gombafejeket is adjuk hozzá, és pirítsuk le addig, ameddig a levét el nem pároljuk. Öntsük fel a paradicsomszósszal, ízesítsük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Sűrű szósszá forraljuk be. A besamel sokak réme, de igazából nagyon egyszerű finomra elkészíteni, csak legyen kéznél elég liszt és tej. Fontos hogy jó minőségű vajat használjunk hozzá, semmiképpen ne margarint, mert annak nagy része víz, nekünk pedig a zsiradékra van szükségünk. Egy magas falú edényben olvasszuk fel a vajat, majd mikor már a zsiradék része maradt csak, vagyis a víz elpárolgott, szitáljuk hozzá a lisztet és gyors mozdulatokkal, folyamatos kevergetéssel pirítsuk már másodpercig. Ehhez öntsük a szobahőmérsékletű tejet és habverővel folyamatos keverés mellett főzzünk krémet belőle. Sóval, borssal ízesítsük. Ha kicsit sűrű lett, adjunk hozzá tejet, ha híg, lisztet. Ne ijedjünk meg tőle, egy mártás nem foghat ki rajtunk! A száraz tésztát fektessük tűzálló edénybe, majd elkezdhetjük a rétegezést. Először a paradicsomos szószból szedjünk a tésztára, majd a besamelből is kanalazzunk rá, erre pedig egy réteg sajt kerül, vegyesen a mozzarella és a parmezán. Magyarországon drága a parmezán, ezért helyettesíthetjük mással is, bár az ízéből sokat fog veszíteni, de legalább egy még krémesebb réteget kapunk rá. A szószokból bátran mérjünk, hiszen ezek fogják megpuhítani a nyers tésztát. 3 réteget tegyünk meg így, a tetejét pedig vastagon hintsük be a maradék sajttal. 180 fokon 45 perc alatt pirítsuk aranybarnára.

Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!

Fotó: holiday-tips.com

Oldalak

Recept
Christmas
Alaposan gondold át, hogyan szállítod haza fenyőfát, mert hatalmas káoszt okozhatsz magadnak, és másoknak is.
Christmas
Az adventi időszak varázsa nemcsak a fényekben és a díszekben rejlik, hanem abban a csodában is, amikor a közösség a gyerekekért összefog. Egy apró ötletből született egy jótékonysági esemény, ahol...
Utazás
Mindig szeretjük megtudni, hogy mit gondolnak a külföldiek Magyarországról, hogyha hozzánk látogatnak.
Sztárok
A Galambos Lajos nevével fémjelzett Dáridó 1997 szilveszterén indult a TV2-n, az utolsó adás pedig 2002-ben került képernyőre. Csütörtökön kiderült, hogy az egykor elsöprő sikernek örvendő produkció...
Sztárok
Noha kevesen tudják, de a közismert humorista évekkel ezelőtt súlyos balesetet szenvedett, mely után 9 órás operáció várt rá. Badár egy friss interjúban mesélte el, hogy a kis híján végzetes incidens...
Lifestyle
A meteorrajok jelensége az emberi képzeletet ősidők óta foglalkoztatja. Most különleges látványban lesz részünk szombaton.