Recept

Diabetikus mézes szelet

A cukorbetegeknek nem kell szomorkodniuk, hiszen ők is ehetnek édességet, mindössze oda kell figyelniük, hogy miből készítik ezeket. A következő recept direkt diabetikusoknak készült, tehát sütésre fel!

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Hozzávalók kb. 35 szelethez

A tésztához:

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    1 tojás
  • 5 dkg margarin/vaj
  • 5 ek. zsírszegény tej
  • 2 ek. méz (méz helyett a cukorbetegek használjanak diabetikus mézet)
  • 45 dkg liszt
  • 8 ek. édesítőpor
  • 1 mk. szódabikarbóna

A krémhez:

  • 5 dl zsírszegény tej
  • 4 púpos ek. búzadara
  • 12,5 dkg vaj
  • 5 ek. édesítőpor
  • 1 ek. vaníliaaroma
  • 1 ek. rumaroma

A mázhoz:

  • 3 ek. Canderel kakaópor
  • 5 ek. zsírszegény te
  • 1 ek. rumaroma
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

A krémhez felforraljuk a tejet, beleszórjuk a búzadarát, és hagyományos, de sűrű tejbegrízt főzünk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztához a tojást a margarinnal/vajjal simára keverjük, hozzáadjuk a tejet, a mézet, és eldolgozzuk. Kisebb adagokban beleszitáljuk a lisztet, belekeverjük az édesítőport, a szódabikarbónát, és alaposan összedolgozzuk. Ha nehezen áll össze, öntsünk hozzá még kevés tejet. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

A masszát három részre osztjuk, és egyenként kb. 20 x 35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tepsink hátoldalát kibéleljük sütőpapírral, vagy megvajazzuk, meglisztezzük, és a lapokat a sütőben világosra sütjük (kb. 10 perc). A kész lapot tálcára csúsztatjuk. A hideg tejbegrízbe keverjük a vajat, az édesítőport, a vaníliaaromát és a rumaromát. Alaposan összedolgozzuk.

A krémet két részre osztjuk (az egyik adagot ételfestékkel vagy lekvárral rózsaszínre színezhetjük). Az alsó tésztalapot megkenjük az egyik adag krémmel, beborítjuk a középső lappal, és elsimítjuk rajta a maradék krémet. A harmadik (a legjobban sikerült) tésztalapot ráfektetjük, kissé lenyomkodjuk.

A mázhoz a kakaót felforrósítjuk a tejjel, félrehúzzuk, belekeverjük a rumaromát és a vajat. A süteményre csorgatjuk, hagyjuk megszáradni. Csak másnap szeleteljük! Rombuszokra vágjuk, így mutatósabb.

Kóstold meg a diabetikus lekváros linzert is!

Fotók: tamutimes.tamu.edu

Oldalak

Recept
Lifestyle
Egy régi vágy új értelmet nyerhet az Oroszlán számára. Napi horoszkóp.
Fashion&Beauty
Sarolta hercegnő édesanyja, Katalin hercegné karácsonyi koncertjén bűvölt el mindenkit, méghozzá egy olyan bájos ruhában, melynek egyik apró részletével Dianára emlékezett.
Sztárok
A McLaren 26 éves brit-belga versenyzőjéről mostanában nem csupán azért beszélnek, mert F1-es pilótaként zseniális tehetség, hanem szerelme miatt is, hiszen Norris egy igazi természetes szépséget...
Egészség
A szívünk egészsége roppant fontos, ilyenkor viszont hajlamosak vagyunk sok olyan ételt enni, ami nem tesz jót neki.
Lifestyle
Karácsony közeledtével sok helyen kerül egy kis finom sült kolbász az asztalra, de nem mindegy, hogyan készíted el.
Sztárok
Mindenki ledöbbent Melissa McCharty új külseje láttán, a színésznő ugyanis látványosan megszabadult jó pár kilótól.