Crostini - Az olasz pirítós
Ennek a tipikus olasz falatkának az elkészítése nem igényel sok időt, sem temérdek hozzávalót, így bármikor könnyen elkészíthetjük, sőt néhány zöldség vagy krém segítségével fel is dobhatjuk az ízét.
A crostinit készíteni azért jó, s egyszerű mivel csak két hozzávalóból áll:
• néhány napos, kicsit szikkadt baguette vagy száraz kenyér,
• olívaolaj
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra felmelegítjük, majd a baguette-eket felkarikázzuk, s olívaolajjal megkenjük mind a két felét. A tepsiket érdemes sütőpapírral kibélelni, s arra rárakni a kis kenyérszeletkéket, s aranybarnára pirítani úgy, hogy 3-4 perc után megfordítjuk, így mind a két fél szépen megpirul. Ha vendégek jönnek hozzánk, s valami igazán egyszerű, de nagyszerűvel szeretnénk lenyűgözni őket, tegyünk rá sült paradicsomot vagy készítsünk hozzá valamilyen krémet.
Diós sajtkrém crostinihez
Ezt legalább annyira egyszerű megcsinálni, mint magát a crostinit, mivel a szükséges hozzávalókat csak össze kell keverni.
Hozzávalók:
10 deka dióbél
12, 5 deka tejszínes krémsajt
12, 5 deka rokfort
1, 5 deci tejszín
1 púpos teáskanál mustár
fekete bors
Elkészítése:
Egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk a diót, s miután kihűlt, szépen morzsákra tőrjük. Az összemorzsolt diót beleszórjuk a turmixgépbe, hozzátesszük a tejszínes krémsajtot. Ehhez hozzátesszük a tejszínt, a mustárt lassan belecsöpögtetjük, s borssal kiegészítjük. Érdemes korábban elkészíteni ezeket a krémeket, akár egy nappal is; hogy az ízek megfelelően összeérjenek, s még finomabbak legyenek.