Az ünnepek kedvenc süteménye: diós-mákos bejgli, a dédi mamám tökéletes receptje alapján
Az adventi időszak elengedhetetlen kelléke a tökéletesen elkészített, omlós és ínycsiklandozó bejgli. Imádom majszolni ezt az ünnepi finomságot, mely főként karácsonykor esik jól, bár azért én előtte és utána is elviselem. Elhoztam Neked a dédi mamám receptjét, hogy kifogástalan sütit pakolhass az asztalra. Ebben biztos nem fogsz csalódni!
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg zsír
- 1 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 dl tej
- csipetnyi só
Töltelékhez
- 50 dkg mák
- 50 dkg dió
- 10 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 60 dkg cukor
- 2 kávéskanál rum
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (margarinnal), a zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához adjuk, 1 tojással és késhegynyi sóval együtt. Az egészet jól összegyúrjuk. Hideg helyen 2-3 órát pihentetjük. Utána hat egyenlő részre osztjuk és cipóba gyúrjuk. Pár perc pihentetés után 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat dióval, hármat mákos töltelékkel töltünk meg. A tölteléket a tészta széléig kenjük. A kinyújtott és megtöltött tészta két végét 1 cm szélesen behajtjuk. Hosszanti oldalán a tésztát felcsavarjuk, és gyengén zsírozott tepsibe rakjuk (ne szorosan). A tetejét tojással megkenjük és fél óráig meleg helyiségben kelni hagyjuk. Ismét megkenjük tojással, hideg helyre tesszük, és addig hagyjuk tovább kelni, amíg a tojás a tetején megrepedezik. Közepesen meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Máktöltelék készítése
25 dkg cukrot 2 és fél dl vízzel felfőzünk, a mákot leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük.
Diótöltelék készítése
25 dkg cukrot 2 és fél dl vízzel felfőzünk, a diót leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, a zsemlemorzsát, és egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük. A töltelék akkor jó, ha se nem túl híg, se nem túl kemény, mert ha netán nagyon folyós vagy merev, akkor a bejgli kireped.
Ezzel a tuti recepttel nem lőhetsz mellé, és tökéletesen puha, omlós bejglit varázsolhatsz az ünnepi asztalra. Jó étvágyat!
Ezek a mi kedvenc ünnepi finomságaink: kattints a következő oldalra!