Recept

Az ünnepek kedvenc süteménye: diós-mákos bejgli, a dédi mamám tökéletes receptje alapján

Az adventi időszak elengedhetetlen kelléke a tökéletesen elkészített, omlós és ínycsiklandozó bejgli. Imádom majszolni ezt az ünnepi finomságot, mely főként karácsonykor esik jól, bár azért én előtte és utána is elviselem. Elhoztam Neked a dédi mamám receptjét, hogy kifogástalan sütit pakolhass az asztalra. Ebben biztos nem fogsz csalódni!

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg zsír
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • csipetnyi só

Töltelékhez

  • 50 dkg mák
  • 50 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 60 dkg cukor
  • 2 kávéskanál rum

Elkészítés

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (margarinnal), a zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához adjuk, 1 tojással és késhegynyi sóval együtt. Az egészet jól összegyúrjuk. Hideg helyen 2-3 órát pihentetjük. Utána hat egyenlő részre osztjuk és cipóba gyúrjuk. Pár perc pihentetés után 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat dióval, hármat mákos töltelékkel töltünk meg. A tölteléket a tészta széléig kenjük. A kinyújtott és megtöltött tészta két végét 1 cm szélesen behajtjuk. Hosszanti oldalán a tésztát felcsavarjuk, és gyengén zsírozott tepsibe rakjuk (ne szorosan). A tetejét tojással megkenjük és fél óráig meleg helyiségben kelni hagyjuk. Ismét megkenjük tojással, hideg helyre tesszük, és addig hagyjuk tovább kelni, amíg a tojás a tetején megrepedezik. Közepesen meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Máktöltelék készítése

25 dkg cukrot 2 és fél dl vízzel felfőzünk, a mákot leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük.

Diótöltelék készítése

25 dkg cukrot 2 és fél dl vízzel felfőzünk, a diót leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, a zsemlemorzsát, és egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük. A töltelék akkor jó, ha se nem túl híg, se nem túl kemény, mert ha netán nagyon folyós vagy merev, akkor a bejgli kireped.

Ezzel a tuti recepttel nem lőhetsz mellé, és tökéletesen puha, omlós bejglit varázsolhatsz az ünnepi asztalra. Jó étvágyat!

Ezek a mi kedvenc ünnepi finomságaink: kattints a következő oldalra!

Fotó, leadfotó: Homecookingadventure.com

Oldalak

Recept
Sztárok
Még azok is képesek néha egy-egy baklövést elkövetni a ruhaválasztásukat illetően, akiknek egyébként a kisujjukban van a divat – ez pedig a mindig tökéletes külsejű Katalin hercegnére is igaz.
Lifestyle
Fashion&Beauty
Az Emily Párizsban főszereplőjének védjegye, hogy mindig extravagáns, látványos, valamint színpompás outfiteket állít össze, ez a stílus pedig a valóságban sem áll messze a karakter...
Egészség
Sokan nem figyelnek rá eléggé, pedig az agyunk egészsége rendkívül fontos.
Utazás
Magyarország közútjain érdemes lesz figyelni a mai naptól, már a rendőrség is kiadta a figyelmeztetést!
Fashion&Beauty
Az idei téli válogatásban olyan darabokat gyűjtöttünk egybe, amelyek egyszerre praktikusak, stílusosak és karakteresek, így bármilyen alkalomra könnyedén beilleszthetők a ruhatárba.