Ezen a héten menekültek főznek ránk - Gasztrohét másképp
Szeptember 28-tól október 4-ig tíz budapesti étteremben ismerkedhetünk meg a nálunk élő nemzetek ételeivel. A Körítés nevet viselő gasztrohét azonban nem csak ezért izgalmas, hanem azért is, mert tíz, egy ideje már nálunk élő menekült segít összeállítani és megfőzni a különleges menüt. Igazán ínycsiklandozó élményekre számíthatunk!
10 étterem, 4 nemzet
A nem mindennapi gasztroprojekt az Artemisszió Alapítvány segítségével valósult meg, szervezőinek célja pedig az, hogy bemutassák azokat az országokat, ahonnan a legtöbb menekült érkezik hozzánk. Az éttermek egy adott országhoz csatlakoztak, így Afganisztán, Eritrea, Szíria és Szomália specialitásait is megkóstolhatjuk, ha adózni szeretnénk a kulináris élvezeteknek.
Az étkezdék listája igen impozáns, hiszen több népszerű hely is beáll a gasztrohét képzeletbeli tűzhelye mögé: az Anker Klub, a Castro Bistro, a Dzsángó, az Édes Sári, a Finomító Kantin, a Kisüzem, a LEVES., a Manga Cowboy!, a Pékműhely és a Tranzit Art Café egyaránt új ízekkel kísérletezik.
Nekünk már akkor összefutott a nyál a szánkban, amikor elolvastuk az esemény honlapján „kifüggesztett” menüt: a Dzsángóban afgán paradicsomlevest ízlelhetünk meg joghurtos csirkével és afgán rizzsel, a Castro Bistro paradicsomos-rizses húsleves, szír húsgombóc, szezámmagos, rózsavizes, citromos sziruppal készült búzadaratorta vár, míg a Finomítóban chilis-gyömbéres lencselevessel, berberés marhapörkölt injerával, egzotikus, gyömbéres-mentás gyümölcssalátával készülnek.