Keresd meg magad a Google vadonatúj utcanéző térképén

Magyarországon is elindult keddtől a Google Street View szolgáltatása, Budapest mellett a vidéki nagyvárosok és falvak is bejárhatók virtuálisan.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a szolgáltatás indulása kapcsán tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, reményeik szerint az új térkép növelni fogja az országba látogató turisták számát, és a belföldi turizmust is fellendítheti.

Magyarország az ötvenedik ország, ahol a Google elindította a 360 fokos panorámaképekkel működő utcanéző térképét, a 2007-es indulás óta a fényképező autók mintegy 8 millió kilométert tettek meg. Heal Edina szerint a turizmusban érdekelt cégek, vendéglátó-ipari egységek is hasznát veszik majd az ingyenesen felhasználható új térképnek, de a mozgáskorlátozottak életminősége is jelentősen javulhat.

A vezető elmondta: az autók májusban visszatérnek Magyarországra, hogy frissebb és pontosabb képeket tudjanak feltölteni az internetre.

Az arcokat és rendszámokat kitakarták

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás beindítását az alkotmányos reform keretében létrehozott új adatvédelmi szabályozás tette lehetővé. Hozzátette: a korábbi tiltó határozatok az akkor jogszabályoknak megfelelőek voltak, de a kor túlhaladt azokon a jogi passzusokon.

Hangsúlyozta, hogy a már publikált fényképeken az arcokat, rendszámokat ki kell takarni, de ha valaki ennél több elhomályosítást szeretne a magánszférája védelme érdekében, akkor ezt a Google-nak jelezheti. A fényképező autók újbóli megjelenéséről pedig a keresőoldalnak értesítenie kell a lakosságot.

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai- és marketingigazgatója azt mondta, ma már az utazás tervezésénél és a végső döntésnél az online médiumokat, az onnan származó információkat részesítik előnyben az emberek. Kitért arra is, hogy a külföldiek fejében Magyarországról szürkébb kép van, mint amilyen az ország valójában, így most az a legfontosabb feladat, hogy bemutassák: színes országról van szó, és ebben a Street View is nagyon fontos eszköz lehet.

Egyszer már jártak Budapesten a Google autói

Péterfalvi Attila január 28-án jelentette be, hogy Magyarországon is elindulhat a Google Street View szolgáltatása, miután egy januárban kiadott állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy a magánszféra ne sérüljön, és a köz érdeke is érvényesüljön.

Budapesten 2009 májusában már egyszer megjelentek a Google autói, de akkor Jóri András adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki a fotózással kapcsolatban, ezért az amerikai cég felfüggesztette a programot. Két évvel később a biztos úgy foglalt állást, hogy az adatvédelmi szabályok betartásával fényképezhetnek a Google autói.

Forrás: MTI

Hasonló cikkek

Mostantól gyorsabban internetezhetsz! Ezt kell letöltened hozzá
Nem kell többé kínlódnunk a lassú böngészőkkel, a Google végre elérhetővé tette a Chrome legújabb verzióját, amellyel sokkal gyorsabban szörfözhetünk a hírek és az egy...
Heti horoszkóp 2015.01.26 - 02.01.
A Nyilasok magánélete látványos fordulatot vehet, s a jó irány megtalálása a gondolkodásmódjukra is pozitívan hat ki ezen a héten.  A Vízöntők hete a pihenésről, ...
Gyakorlatok a feszes és formás popsiért - Ha Kardashian-fenékre vágysz
Olyan világot élünk, ahol nem csak egy táska vagy egy cipő lehet trendi, hanem egy női hátsó is. Nem rég még majdnem minden nő úgy szeretett volna kinézni, mint Beyonc...

Szólj hozzá Te is!