Fashion&Beauty

A természet kozmetikuma - A rendkívül sokoldalú sheavaj

Az E-, A- és F-vitamint tartalmazó sheavaj az Afrikában található karité fa csonthéjas termésének, vagyis a shea diójának a része és rengeteg felhasználási módja van a szépítkezés területén. A dió nagyjából 60-70 % zsírtartalommal rendelkezik, ami sárgásfehér színű és füstös illatú.

Hatása általánosságban

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

A legtöbb, drogériában kapható készítmény olyan kőolajszármazékot tartalmaz, mint például a paraffinolaj, emiatt a bőr pórusai eltömődnek. A testmelegben olvadó, rengeteg zsírsavat, antioxidánst és vitamint tartalmazó sheavaj viszont, mélyen szívódik fel a bőrbe, hosszantartóan hidratál és fokozza a bőr öngyógyító képességét. Azért ennyire hatásos, mert összetétele igen hasonló az emberi bőr természetes védelmező rétegének összetételéhez. Sokkal hatásosabb akkor, ha tiszta bőrre kenjük és jó alaposan bele is masszírozzuk.

Felhasználása bőrön és hajon

Többek között ekcéma, pikkelysömör kezelésére, kiütések, rovarcsípések, bőrrepedezés, gyulladások ellen, valamint égések (napozás után is) enyhítésére is használhatjuk, de ránctalanításra és mély hidratálásra is alkalmas.
A száraz hajúak is bátran alkalmazhatják, hiszen – akárcsak a bőrt – a hajkoronánkat is puhává és hidratálttá teszi.

A shea vaj kinyerése 7 lépésben

  • Válogatás: elválasztják a diót a felhasználásra alkalmatlan részektől, vagyis a száraz levelektől, a rossz dióktól, majd a megfelelő diókat különböző csoportokba sorolják.
  • Törés: egy daráló gép előre beállított formájúra és méretűre töri össze a diókat, hogy biztosan mehessenek pörkölődni.
  • Pörkölés: az összetört diók egy forgó dobban pörkölődnek, ami figyeli a hőmérsékletet, hogy a diók el ne égjenek.
  • Őrlés: a megsült diókat addig őrlik, míg sötét barna színűvé, valamint krém állagúvá nem válnak.
  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    Dagasztás: a pasztát lehűtik, majd víz hozzáadásával addig gyúrják, míg olajat nem nyernek belőle, amit addig mosnak át vízzel, amíg halványszürke színt nem kapnak.
  • Forralás: Az eddig nyert olajat forralják, hogy a fölösleges víz elpárologjon belőle.
  • Szűrés és keverés: az olajat leszűrik és addig keverik, míg el nem nyeri a kellő színt, vagyis a világos sárgát, illetve bézst.

Fotók: cocoandcreme.com, amillionlives.net

Tudd meg, mire használhatod a kókuszolajat!

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, vagyis az FBI azokkal az átverésekkel kapcsolatosan adott ki figyelmeztetést, melyek során a bűnözők azt állítják, hogy elrabolták a célszemély egyik közeli...
Sztárok
A brit királyi család hivatalos eseményei mindig is az évszázados szokások és a szigorú protokoll szimbólumai voltak, ám a legutóbbi állami banketteken sokaknak szemet szúrt, hogy Katalin és Kamilla...
Utazás
Sajnos az előttünk álló napokban is marad a borult, párás, sokszor ködös idő, az viszont egészen meglepő, hogy milyen hőmérsékleti csúcsokra számíthatunk majd. Heti időjárás-előrejelzésünk következik...
Sztárok
A híresség mindig készen áll a megújulásra, stíluscseréivel pedig rendre magára vonja a figyelmet. Így történt ez a Sztárban Sztár All Stars című műsor döntőjében is, ahol teljesen új hajszínnel...
Home&Design
A karácsonyi dekoráció nem csupán látvány, hanem az otthon ünnepi átalakítása is.
Lifestyle
Növényeink elrendezése nemcsak kreatív játék, hanem otthonunk hangulatát is teljesen új szintre emelheti.