Lifestyle

Aszalt gyümölcsök, amelyek gyógyítanak

Az aszalt gyümölcsökre általában kevesebb figyelmet fordítunk a boltok polcain, pedig finom nassolni valók, emellett pedig a betegségek megelőzésben is nagy segítségünkre lehetnek.

A boltok polcain egész évben megtalálhatjuk ezeket a csemegéket, vagy akár a piacon is könnyedén beszerezhetőek. A kandírozással szemben az aszalt gyümölcsöket nem áztatják az aszalás előtt cukorszirupba, csak hagyják megszáradni, így a természetes cukortartalma marad benne a gyümölcsben. Ezen kívül nagy előnye, hogy te is bármikor elkészítheted őket az éppen szezonális gyümölcsök közül. Így biztos, hogy mindig lesz valami kis apró édesség kéznél, amikor éppen megéhezel.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

De nem csak emiatt érdemes fogyasztani ezeket a csemegéket, ugyanis bizonyos aszalt gyümölcsök segítségével akár a betegségeket is megelőzhetjük. Most mi ezek közül 3-at mutatunk be neked.

Aszalt szilva
A szilva az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrásunk. Nagy mennyiségben található benne kálium, amely a vér sav-bázis egyensúlyának megtartásában lehet segítségünkre, és a normális szívritmus megtartásában is komoly szerepe van a káliumnak. Ezen kívül a szilva serkenti az emésztést, így segíti a salakanyagoktól való megszabadulást és nem utolsó sorban remek kalcium, magnézium és vas forrása a szervezetünknek.

Mazsola
A mazsola nem csupán a süteményeknek ad remek ízt, hanem számos jótékony hatása van szervezetünkre. A mazsola héjában ugyanis olyan vitaminok és ásványi anyagok találhatóak, amelyeknek komoly gyulladáscsökkentő szerepük van, és ennek köszönhetően a baktériumok és vírusok elleni harcban is segíthet a mazsola fogyasztása. De a szépségápolásban is hasznát vehetjük, mivel késlelteti a ráncok megjelenését. A mazsola fogyasztásával viszont a cukorbetegeknek vigyázniuk kell, mert sokkal magasabb a cukortartalma, mint a szőlőnek.

Aszalt alma
Az aszalt alma szintén azon gyümölcsök körébe tartozik, amely nagyban segíti az emésztésünket és ezt a jótékony hatását a szárítás után is megtartja. A benne található nagy mennyiségű kálium, kalcium, fluor, jód, és szelén segítségével az immunrendszerünket erősíthetjük. Ezen kívül megköti a bélben található rákkeltő anyagokat, így csökkentheti a bélrák kialakulását. Még egy nagy előnye az aszalt almának, hogy a mazsolával szemben ezt cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A modern hagyomány szerint december 5. éjjelén - illetve a következő nap hajnalán - a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt esztendőben jól viselkedtek, ajándékokat ad nekik. Nos, az...
Lifestyle
Újabb internetes csalás terjed Magyarországon: az elkövetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében próbálnak pénzt kicsalni potenciális áldozataiktól.
Sztárok
A brit színésznagyság legutóbb egy idős második világháborús veteránt alakított A nagy menekülő (The Great Escaper) c. 2023-as filmdrámában, azóta pedig egyetlen újabb mozihoz sem adta a nevét.
Home&Design
Legyen gyönyörű és stílusos az étkezőasztalod ezekkel a szakértői tippekkel!
Christmas
Ki ne fogyasztana örömmel az adventi időszakban egy kis gőzölgő, ínycsiklandó forralt bort? Ráadásul most mutatunk egy kiváló receptet, amit gyerekjáték elkészíteni otthon, így ha nincs kedved, még a...
Lifestyle
A hajszárító alapdarab, amely csodás tincseid szárazzá varázsolására alkalmas. De tudtad, hogy a háztartás más területein is igazi jolly joker lehet? Máris mutatjuk, a hajápoláson túl milyen hasznos...