Újra felhasználod a műanyag palackokat? Rosszul teszed!
A legtöbb embernél mindig van egy fél literes flakon, hogy ha útközben megszomjazna, ne kelljen újra és újra a boltban megvennie a frissítőt. Bár nagyon praktikus, hogy egy üveget többször is felhasználunk, ez a szokás veszélyeket is rejt magában: cikkünkből kiderül, miért kell vigyázni az eldobható műanyag palackokkal!
Táptalaj a baktériumoknak
Már most le kell szögeznünk: semmi bajunk nem lesz, ha megveszünk egy fél literes ásványvizet, és megisszuk. Az azonban már veszélyesebb, ha egynél többször is használjuk a palackot. A HuffingtonPost egy 2007-es tanulmányra hivatkozik, amely szerint a folyamatos használat miatt a palackok megkarcolódhatnak, megsérülhetnek, ezek a vágások pedig kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumoknak.
A karcolások, vágások mellett a nem megfelelő tisztítás, illetve annak elmaradása sem túl szerencsés, ilyen esetben ugyanis az üvegben lévő baktériumok újra és újra növekedésnek indulnak – főleg a palack szájánál, illetve nyakánál telepszenek meg szívesen. Egy 2002-es kutatás során, amelynek eredményét a Canadian Journal of Public Health hozta nyilvánosságra, általános iskolások flakonjaiból vettek mintát, szám szerint 76-ot. A palackokat ritkán mosták ki, így kétharmadukban rendkívül magas volt a baktériumok szintje: a mosás hiánya és a szobahőmérséklet ugyanis igazi paradicsom a kórokozóknak.