Táplálkozz helyesen! - A fehérje

Az aminosavak elengedhetetlenek a fejlődéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Elsődleges fehérjeforrásaink: a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek és a vegetáriánusok által olyannyira kedvelt szója. A magas fehérjetartalmú ételek kedveznek a diétázóknak és a fogyókúrázóknak, mivel lassabban szívódnak fel, mint például a szénhidrátok, viszont kevesebb kalóriát tartalmaznak.
Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről
Hús és a hal
Vannak nehezebben és könnyebben emészthető húsok. A csirke-, pulykahús és a hal egyáltalán nem terheli meg a gyomrot és meglehetősen kalóriaszegények.
A vörös húsok, mint például a vadhúsok és a marhahús nehezebben emészthetőek, azonban nagyon magas a rosttartalmuk. Felszívódási idejük akár 5-6 óra is lehet, ezért ne csodálkozzunk, ha egy kiadós marhapörkölt után nem vagyunk éhesek, még akkor sem, ha kisebb adagot ettünk!
Tojás
A tojás az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Fogyaszthatjuk reggeliként, vagy az ebédünk részeként, édes vagy sós ételekhez egyaránt felhasználható. Egy tojásban, a méretétől függően körülbelül 60-70 kalória van, ami igen kevés, ha azt nézzük, hogy mennyi értékes ásványi anyagot tartalmaz. Fehérjét és sárgáját külön is fogyaszthatjuk, ezért akik félnek attól, hogy a tojássárgája miatt magas lesz a koleszterinszintjük, azok csak a fehérjét egyék.
Tej és tejtermékek
Szinte nincs is olyan étel, amiben a tej, vagy a tejtermékek valamilyen formája ne lenne megtalálható. A tej foszforban, kalciumban és nátriumban gazdag fehérje, amelyből megannyi édes és sós termék készíthető, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.
A tej bár nagyon egészséges, egyesek számára emészthetetlen. Nem azért, mert nem kedvelik a tej ízét, hanem azért, mert a szervezetük képtelen lebontani a tejben található összetevőket. Fontos, hogy ha a laktózérzékenységre utaló jeleket vélünk felfedezni magunkon, akkor forduljunk orvoshoz és semmiképp ne kísérletezzünk a tejtermékek fogyasztásával, még akkor sem, ha imádjuk őket!
Szója
A szója a laktózérzékenyek és a vegetáriánusok mentsvára. Növényi eredetű fehérje, amelyből szójatej és ”húsos ételek” egyaránt készíthetőek. Magvai igen gazdagok fehérjében, olajban, sőt még szénhidrátban is, ezért igazán laktató csemege mindenki számára. Íze természetesen eltér a húsétól, azonban tökéletesen helyettesíti azt. Főzésnél, mondjuk egy fasírt elkészítésénél akár fele-fele arányban is használhatunk szóját és húst, az eredmény érdekes, de pikáns lesz.
Oldalak
Dr. Katona Szandra, a TV2 Kincsvadászok című műsorának ikonikussá vált igazságügyi műtárgyszakértője egy friss interjújában árulta el, hogyan változtatta meg az életét a fergetegesen népszerű...
Az Állj mellém! (1986), a Tortúra (1990) és az Egy becsületbeli ügy (1992) neves rendezőjét és feleségét vasárnap találták holtak Los Angeles-i otthonukban. A házaspárral fiuk, Nick Reiner...
Leonardo DiCaprio ma már Hollywood egyik legrangosabb színészének számít, de a 90-es években még csupán "ügyeletes poszterfiúként" tartotta számon a közvélemény - ezt a státuszát pedig a korszak...
Köztudomású, hogy a brit királyi család foggal-körömmel ragaszkodik a nagy múltú tradíciókhoz, az ódon hagyományokhoz, ugyanakkor vannak esetek, amikor a bevált normától való eltérés is megengedett.
Az ünnepek közeledtével sokan érzik úgy, hogy jól jönne egy könnyed „újraindítás” a szervezetnek. Van egy egyszerű párosítás, amit régen ösztönösen használtak, ma mégis kevesen élnek vele – pedig...
Vannak emberek, akikkel nehéz kapcsolódni, mégis sokáig nem tudjuk megfogalmazni, miért. Nem feltétlenül rosszindulatúak, mégis rendre félreértések és feszültségek alakulnak ki körülöttük.




























