Táplálkozz helyesen! - A fehérje

Az aminosavak elengedhetetlenek a fejlődéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Elsődleges fehérjeforrásaink: a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek és a vegetáriánusok által olyannyira kedvelt szója. A magas fehérjetartalmú ételek kedveznek a diétázóknak és a fogyókúrázóknak, mivel lassabban szívódnak fel, mint például a szénhidrátok, viszont kevesebb kalóriát tartalmaznak.
Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket
Hús és a hal
Vannak nehezebben és könnyebben emészthető húsok. A csirke-, pulykahús és a hal egyáltalán nem terheli meg a gyomrot és meglehetősen kalóriaszegények.
A vörös húsok, mint például a vadhúsok és a marhahús nehezebben emészthetőek, azonban nagyon magas a rosttartalmuk. Felszívódási idejük akár 5-6 óra is lehet, ezért ne csodálkozzunk, ha egy kiadós marhapörkölt után nem vagyunk éhesek, még akkor sem, ha kisebb adagot ettünk!
Tojás
A tojás az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Fogyaszthatjuk reggeliként, vagy az ebédünk részeként, édes vagy sós ételekhez egyaránt felhasználható. Egy tojásban, a méretétől függően körülbelül 60-70 kalória van, ami igen kevés, ha azt nézzük, hogy mennyi értékes ásványi anyagot tartalmaz. Fehérjét és sárgáját külön is fogyaszthatjuk, ezért akik félnek attól, hogy a tojássárgája miatt magas lesz a koleszterinszintjük, azok csak a fehérjét egyék.
Tej és tejtermékek
Szinte nincs is olyan étel, amiben a tej, vagy a tejtermékek valamilyen formája ne lenne megtalálható. A tej foszforban, kalciumban és nátriumban gazdag fehérje, amelyből megannyi édes és sós termék készíthető, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.
A tej bár nagyon egészséges, egyesek számára emészthetetlen. Nem azért, mert nem kedvelik a tej ízét, hanem azért, mert a szervezetük képtelen lebontani a tejben található összetevőket. Fontos, hogy ha a laktózérzékenységre utaló jeleket vélünk felfedezni magunkon, akkor forduljunk orvoshoz és semmiképp ne kísérletezzünk a tejtermékek fogyasztásával, még akkor sem, ha imádjuk őket!
Szója
A szója a laktózérzékenyek és a vegetáriánusok mentsvára. Növényi eredetű fehérje, amelyből szójatej és ”húsos ételek” egyaránt készíthetőek. Magvai igen gazdagok fehérjében, olajban, sőt még szénhidrátban is, ezért igazán laktató csemege mindenki számára. Íze természetesen eltér a húsétól, azonban tökéletesen helyettesíti azt. Főzésnél, mondjuk egy fasírt elkészítésénél akár fele-fele arányban is használhatunk szóját és húst, az eredmény érdekes, de pikáns lesz.
Oldalak
Sebestyén a Balázsék c. rádióműsor egyik friss adásában reagált a napokban elhíresült Ferenc téri "malacsütés" kapcsán felhorgadt indulatokra.
Régóta beszélik, hogy Harry sussexi herceg már hajlana arra, hogy békejobbot nyújtson a családjának, de egyáltalán nem biztos, hogy lépése teljesen mentes volna az önös érdekektől.
A rendőrség kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást az ügyben - derült ki szerda reggel.
Volt idő, amikor szinte minden vidéki kertben megtalálható volt, ma viszont alig kerül elő a konyhában. Pedig aki egyszer újra felfedezi, egészen másként néz majd a klasszikus húslevesre.
Egy jól megválasztott kültéri felújítás aranyat érhet eladáskor – de egy rossz döntés akár milliókat is levehet az ingatlanod értékéből. Meglepő, mely munkák számítanak ma inkább kockázatnak, mint...
Ha szeretnéd a sütés és főzés élményét egy egészségesebb, mégis ízletesebb irányba terelni, a vaj helyettesítése remek lehetőség – cikkünkben pedig most azt is eláruljuk, melyek ehhez a legjobb...






















