Az étolajon túl - Egészséges olajok, amiket főzéshez használhatsz

Azzal sokan tisztában vagyunk, hogy az olajban sült ételek nem a legegészségesebbek, de azt már kevesen tudják, hogy akadnak igen fitt "olajos alternatívák" is. Cikkünkből megtudhatjátok, hogy melyekkel érdemes főzni!

1. Kókuszolaj

Nyáron kenhető, télen egészen szilárd az állaga az extra szűz kókuszolajnak, mely 24 Celsius fokon kezd olvadni és 200 fok fölött kezd el csak lebomlani. A tévhittel ellentétben a kókuszolajnak nincs édeskés, kókusz íze, így kenyérre kenve is fogyaszthatjuk. Nincsenek benne transzzsírok, éppen ezért nem hizlal, immunerősítő és még számtalan jótékony hatása van.

2. Mandulaolaj

Ezt az olajat is gond nélkül használhatjuk főzéshez, mivel csak 216 fokon kezd égni, füstölni. Süteményekhez mindenképpen hidegen préselt mandulaolajat válasszunk. Ez az olaj gazdag B-vitaminokban, E-vitaminban és omega-9 zsírsavban.

3. Ghí vagy Ghee

A ghí nem más, mint laktózmentes, tisztított vaj. Nagyon sokáig eláll, az indaiak egyik kedvenc alapanyaga, de az ajurvédikus gyógyászatban is alkalmazzák. Az égési foka 210 és 250 fok között van. Vitaminokban (B, A, K, D) és antioxidánsokban gazdag.

Fotó: spoonuniversity.com, paleospirit.com, verthpc.com

Oldalak

Utazás
Vannak slágerországok, amiket a magyarok imádnak meglátogatni az előszezonban. Közben már érdemes lesz kigondolni, külföldön, vagy belföldön kapcsolódnánk-e ki a nyáron.
Sztárok
Sokan felfigyeltek arra, hogy Ördög Nóra súlya a karrierje fellendülése óta nem igazán ingadozik. Most elárulta, hogy tud még mindig ilyen csúcsformában lenni.
Lifestyle
Bár sokan nem veszik észre és igencsak félvállról veszik a jelenséget, a kemény víz otthonunkban bizony igencsak sok negatív következménnyel járhat.