Az étolajon túl - Egészséges olajok, amiket főzéshez használhatsz
Azzal sokan tisztában vagyunk, hogy az olajban sült ételek nem a legegészségesebbek, de azt már kevesen tudják, hogy akadnak igen fitt "olajos alternatívák" is. Cikkünkből megtudhatjátok, hogy melyekkel érdemes főzni!
1. Kókuszolaj
Nyáron kenhető, télen egészen szilárd az állaga az extra szűz kókuszolajnak, mely 24 Celsius fokon kezd olvadni és 200 fok fölött kezd el csak lebomlani. A tévhittel ellentétben a kókuszolajnak nincs édeskés, kókusz íze, így kenyérre kenve is fogyaszthatjuk. Nincsenek benne transzzsírok, éppen ezért nem hizlal, immunerősítő és még számtalan jótékony hatása van.
2. Mandulaolaj
Ezt az olajat is gond nélkül használhatjuk főzéshez, mivel csak 216 fokon kezd égni, füstölni. Süteményekhez mindenképpen hidegen préselt mandulaolajat válasszunk. Ez az olaj gazdag B-vitaminokban, E-vitaminban és omega-9 zsírsavban.
3. Ghí vagy Ghee
A ghí nem más, mint laktózmentes, tisztított vaj. Nagyon sokáig eláll, az indaiak egyik kedvenc alapanyaga, de az ajurvédikus gyógyászatban is alkalmazzák. Az égési foka 210 és 250 fok között van. Vitaminokban (B, A, K, D) és antioxidánsokban gazdag.