Narancssárga zöldségekkel és gyümölcsökkel az egészségért

A narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét képezik, olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek fokozzák a szervezet működését és védenek a krónikus betegségektől. Nézzük, melyekre gondolunk!

Sárgarépa és édesburgonya

Az édes burgonya és a sárgarépa tele van retinsavval. Ez a vegyület az A-vitamin származéka, jótékony tulajdonságai közé tartozik többek között, hogy javítja a látást és meggátolja a rákos sejtek növekedését. A philadelphiai Fox Chase Cancer Center kutatói megállapították, hogy védik a szervezetünket a mellrák kialakulásától is, ráadásul kimutatták azt is, hogy a korai szakaszban képes a daganatot zsugorítani.

Sütőtök

A sárgarépához hasonlóan a sütőtök is gazdag luteinben és zeaxantinban (ezek a vegyületek adják a zöldség színét), így védenek a szürke hályogtól és egyéb szembetegségektől. Egy kutatás során 35 ezer nőt vizsgáltak meg, akik rendszeresen fogyasztottak ilyen tartalmú zöldségeket és esetükben jelentősen lecsökkent a látásproblémák kialakulásának kockázata.

Fotók: wikiihealth.com, secretlyhealthy.com

Oldalak

Lifestyle
Senki sem szereti az olajban tocsogó krumplit sütés után. Bár a papírtörlő sokat felszív a zsiradékból, melyben a burgonyát sütöttük, tehetünk még valamit annak érdekében, hogy ne legyen túlságosan...
Sztárok
A német származású török színésznő is tiszteletét tette a cannes-i filmfesztiválon: a kétgyermekes édesanya úgy ragyogott az eseményen, mint az igazi világsztárok.
Lifestyle
Az amerikai modell és színésznő, Brooke Shields a nyolcvanas években volt igazán a csúcson, de a Netflix ismét visszatette őt a térképre. Most az ő főszereplésével készült alkotás tarol.