Egészség

Lúgosító csodaszer – Köles

A köles az egyik legtáplálóbb gabonaféle, amely nemcsak hogy finom, még egészséges is. Ha gyomorpanaszokkal küzdesz, vagy egyszerűen csak sok a savad, egyél minden nap egy pár szem kölesből készített puffasztott rágcsát, vagy kölessel készített ételeket, és garantáltan helyre jön a gyomrod!
 
Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket
A köles jótékony hatásai
A köles rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Remek hatással van a szemfáradtságra, a hajhullásra és a körömrepedezésre, mivel magas az A-vitamin tartalma. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is jelentős, köszönhető ez a benne található foszfornak, kalciumnak, vasnak és szilíciumnak.
 
Aki koleszterinproblémákkal küzd, annak erősen ajánlott a heti többszöri fogyasztás! Hölgyek figyelmébe ajánljuk, hogy a kölesben található elemi rostok késleltetik a bőr öregedését, és éppen ezért segítik a kötőszövetek regenerálódását!
 
A köles
A köles a gabonák királya. Az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket. Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető. Szinte bármilyen étel elkészíthető belőle: édes ételekhez vagy köretként egyaránt felhasználható. Vegetáriánusok számára a magas fehérjetartalom miatt kifejezetten megváltás, ugyanúgy, ahogy a vashiányban szenvedőknek is, mivel 100 gramm köles fedezi a napi vasszükséglet felét!
 
 
Kölesből készített ételek
Idén, 2011-ben az Ország tortája a Sárgabarackos kölestorta lett. Elkészítése három nagyobb terminusra bontható, elég sok munkát igényel, azonban a végeredmény magáért beszél! Azok számára akik a könnyebb, gyorsabban elkészíthető dolgokat szeretik, mellékeltük a köleskása receptjét!
 
Hozzávalók:
·         2 dl köles
·         6 dl tej
·         1 csipet só
·         1 mokkáskanál fahéj
·         1 evőkanál méz
 
 
Elkészítése:
A hozzávalókat körülbelül 35 percig kis lángon, időnként megkevergetve főzzük, amíg a köles meg nem duzzad annyira, hogy finoman szétreped. Ha már majdnem késznek találjuk, vegyük le a lángról, hagyjuk tíz percig állni, hogy a köles magába szívhassa a megmaradt tejet, majd ízlés szerint díszítsük vitamindús gyümölcsökkel!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Sebestyén a Balázsék c. rádióműsor egyik friss adásában reagált a napokban elhíresült Ferenc téri "malacsütés" kapcsán felhorgadt indulatokra.
Sztárok
Régóta beszélik, hogy Harry sussexi herceg már hajlana arra, hogy békejobbot nyújtson a családjának, de egyáltalán nem biztos, hogy lépése teljesen mentes volna az önös érdekektől.
Lifestyle
A rendőrség kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást az ügyben - derült ki szerda reggel.
Lifestyle
Volt idő, amikor szinte minden vidéki kertben megtalálható volt, ma viszont alig kerül elő a konyhában. Pedig aki egyszer újra felfedezi, egészen másként néz majd a klasszikus húslevesre.
Home&Design
Egy jól megválasztott kültéri felújítás aranyat érhet eladáskor – de egy rossz döntés akár milliókat is levehet az ingatlanod értékéből. Meglepő, mely munkák számítanak ma inkább kockázatnak, mint...
Lifestyle
Ha szeretnéd a sütés és főzés élményét egy egészségesebb, mégis ízletesebb irányba terelni, a vaj helyettesítése remek lehetőség – cikkünkben pedig most azt is eláruljuk, melyek ehhez a legjobb...