Gazdag tápanyagokban és vitaminokban - A mangó

A ragyogó színű gyümölcs gazdag tápanyag- és vitaminforrás, ebből adódóan számtalan betegséget kedvezően befolyásolhat.
Egészségügyi hatásai
A mangó magas antioxidáns tartalma révén segíthet megelőzni a különböző daganatos megbetegedéseket, különösen a vastagbél-, mell- és prosztatarákot és leukémiát. Folsavtartalmának előnyeit elsősorban a várandós nők élvezhetik, hiszen segítségével nemcsak a vetélés, hanem számos születési rendellenesség is megelőzhető. Magas vastartalma szintén hasznára válhat a kismamáknak, ahogy a vérszegényeknek is.
A benne található E-vitamin és szelén a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is védelmet nyújthat. Magas rosttartalmának köszönhetően hatásosan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, a székrekedés és az emésztőrendszer egyéb rendellenességei, a benne található gyulladáscsökkentő anyagok pedig enyhíthetik az asztma tüneteit.
A szem egészségének javításához A-vitamin tartalmával járulhat hozzá, amely erősítheti a szemet, javíthatja a látást és segíthet megelőzni a farkasvakságot. A koleszterinszint csökkentéséhez a benne található rostok és pektin együttese révén járulhat hozzá.
Bársonyos bőr
A szépülésre vágyók eszköztárának is része lehet a mangó, hiszen belsőleg és külsőleg is ragyogóvá varázsolhatja a bőrt, mivel segíthet az eltömődött pórusok kitisztításában és a pattanások számának csökkentésében. Emellett a finom ráncok és a szem körüli gyűrődések és duzzanatok is látványosan csökkenthetőek regeneráló hatásának köszönhetően.
Nemcsak a drogériákban beszerezhető mangót tartalmazó termékek hatásosak, otthon is könnyen készíthetőek belőle szépségápolási termékek. Már az is hatásos lehet, ha egy szelet mangóval áttöröljük az arcunkat, és a pakoláshoz sincs szükség másra, mint a mangónak zabpehellyel és joghurttal való összeturmixolására. Hozzájárulhat a bőr gyengéd és finom hámlasztásához, ha ezt szeretnénk elérni, a gyümölcsöt tejszínnel és kristálycukorral kell összeturmixolnunk.
Egyéb tápanyagok
A mangó emellett C-vitamint, káliumot és kisebb mértékben kalciumot, rezet, magnéziumot, mangánt és cinket is tartalmaz. C-vitamin tartalma a legkiemelkedőbb, így egy kis csésze elfogyasztásával fedezhető e vitaminból a szervezet napi szükséglete, ami valósággal felturbózza az immunrendszert. A további benne található ásványi anyagoknak köszönhetően pedig akár a bakteriális fertőzések, a hajhullás, a máj megbetegedéseinek és a menstruációs problémák enyhítésében is hatásos lehet.





























