Egészség

Ezért érdemes sok csicseriborsót enned

A csicseriborsó lassan, de biztosan teret hódít hazánkban is. Nem csoda, hiszen egy sokoldalúan felhasználható, gusztusos és egészséges növényről van szó, amely könnyen bárki kedvencévé válhat.

A csicseriborsó Kis-Ázsiában már nagyjából 8000 éve megtalálható volt, innen terjedt el főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Rendkívül magas fehérjetartalma miatt főleg azokban az országokban népszerű, ahol a húst nehezen lehet beszerezni.

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

A csicseriborsó egyébként hazánkban is megél, egynyári növény, amely június és július között virágzik. A termő, ehető fajta virágai világos színűek, egy hüvelyben átlagosan két-három szem borsót hoznak.
A termést felhasználás előtt mindenképp vízbe kell áztatni, mert nyersen emészthetetlen méreganyagokat tartalmaz, főzni pedig csak új, tiszta vízben szabad. Kapható száraz vagy konzerv változatban, mind a kettő tökéletesen felhasználható, tápanyagtartalmából egyik esetben sem veszít.

Élettani hatásai
A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.
Ez a zöldség rostokban és fehérjékben is gazdag, így segíti emésztésünket és kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, kezelésére is. Két fent említett jó tulajdonsága miatt a fogyókúrázók étrendjébe is tökéletesen beleillik.

Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. Az alacsony glikémiás index nem csak a cukorbetegek számára jelent jót, hiszen ez azt jelenti, hogy jóval az elfogyasztása után is kitart, vagyis elkerülhetőek az éhségrohamok.

Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára. Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású.

Sütés-főzés
A csicseriborsó amellett, hogy egészséges rendkívül finom is. Jól illenek hozzá az indiai, keleties fűszerek, de magyaros ízesítéssel készítve is kiváló belőle készült étel kerülhet az asztalra. A zöldségfélék közül nagyyszerűen illik hozzá a padlizsán, a sárgarépa, a paradicsom, a burgonya és a vöröshagyma.

Készíthető belőle püré, főzelék, leves, de akár pörköltösen is tányérra adhatjuk. Lisztté őrölve használható sűrítésre, de a lisztből ízletes lepények is készíthetőek. A két legnépszerűbb és leggyakoribb csicseriborsóból készült étel a falafel és a humusz.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A modern hagyomány szerint december 5. éjjelén - illetve a következő nap hajnalán - a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt esztendőben jól viselkedtek, ajándékokat ad nekik. Nos, az...
Lifestyle
Újabb internetes csalás terjed Magyarországon: az elkövetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében próbálnak pénzt kicsalni potenciális áldozataiktól.
Sztárok
A brit színésznagyság legutóbb egy idős második világháborús veteránt alakított A nagy menekülő (The Great Escaper) c. 2023-as filmdrámában, azóta pedig egyetlen újabb mozihoz sem adta a nevét.
Home&Design
Legyen gyönyörű és stílusos az étkezőasztalod ezekkel a szakértői tippekkel!
Christmas
Ki ne fogyasztana örömmel az adventi időszakban egy kis gőzölgő, ínycsiklandó forralt bort? Ráadásul most mutatunk egy kiváló receptet, amit gyerekjáték elkészíteni otthon, így ha nincs kedved, még a...
Lifestyle
A hajszárító alapdarab, amely csodás tincseid szárazzá varázsolására alkalmas. De tudtad, hogy a háztartás más területein is igazi jolly joker lehet? Máris mutatjuk, a hajápoláson túl milyen hasznos...