Érdemes minél többet ennünk belőle - A csipkebogyó fantasztikus hatásai
A csipkebogyó az egyik legkedveltebb gyógynövényeink egyike, ráadásul így ősszel van igazi szezonja. Amellett pedig, hogy igazán finom teákat készíthetünk belőle, fantasztikus hatással van a szervezetünkre.
Magas C-vitamin tartalom
A csipkebogyónak köztudottan magas a C-vitamin tartalma. Egyes vizsgálatok szerint tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Ezért a betegségek leküzdésében, és a megelőzés során is érdemes hatalmas figyelmet fordítanunk rá. Ráadásul, ha mi magunk szerezzük be a csipkebogyót, akkor nem kell attól tartanunk, hogy felesleges anyagokat juttatnánk a szervezetünkbe.
Ásványi anyagok
A C-vitamin mellett nélkülözhetetlen ásványi anyagok vannak a csipkebogyóban. Többek között magnéziumot, vasat, kalciumot valamint B1-, B2-, K-, és P- vitamint is tartalmaz.
Érrendszeri betegségek ellen
Magas magnéziumtartalma miatt az egyik legfontosabb jótékony hatása, hogy segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, valamint a különböző keringési zavarokat is csökkenti. Emellett csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató hatással is rendelkezik, ezért stresszesebb időszakokban is érdemes minél többet fogyasztanunk a csipkebogyóból.
A csipkebogyót legtöbben teaként ismerjük, pedig számtalan felhasználási módja van. Akár lekvárként, szörpnek vagy mártásként fogyaszthatjuk, de ha összetörjük a bogyókat, akkor nyugodtan belekeverhetjük joghurtba vagy kefirbe is. Aki pedig esetleg az ásványvizet szeretné kicsit ízesíteni, akkor akár a vízbe is bedobhatjuk az összetört csipkebogyót. Így az egészségünknek is jót tehetünk, és az innivalónkat ízét is feldobhatjuk vele.
Fotó:tasty-dishes.com