Elfeledett gyógynövény - Kökény

A szinte bárhol termő kökénynek éppen szezonját éljük. Általában elsétálunk a kékes színű termés mellett, és nem is gondolnánk, milyen finomságok készülhetnek belőle - s ráadásul mennyire jó hatással van a szervezetre.

A kökény Magyarországon is megtalálható tövises cserje, melynek termése – bár kevesen tudják – gyógynövény. A kékeslilás színű, apró bogyóra emlékeztető vadgyümölcs szinte bárhol megterem: hegyoldalakban vagy akár napfényes erdők szélein. A kökény – népies nevén kökönye vagy zabszilva – szeptemberben kezd érni. Éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, fanyar ízű, de amint megcsípi a dér, érdemes szedni, hiszen ekkor húsa megpuhul, íze pedig édeskéssé válik.

 

Mi készülhet belőle?
Gyermekkorunkból megmaradt emlékeinkben a kökényről talán az a kép él, hogy gyakran találkozhattunk vele ősszel a természetben sétálva, s néha-néha kíváncsiságunkból adódóan egyet-egyet megrágcsáltunk a hívogatónak, finomnak ígérkező gyümölcsből. A külleme miatt elvárt kellemes zamat helyett azonban egy teljesen más ízű bogyót ízlelhettünk meg, amit minden bizonnyal azonnal ki is köptünk, kesernyességének köszönhetően. Felnőtt fejjel azonban rájöhetünk, hogy a kökény nemcsak vonzó küllemű termés, hanem egy kis időt rászánva finomságokat is készíthetünk belőle. A gyümölcs sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is.

 

Milyen hatásai vannak?
A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas. A virágjából teát készíthetünk, mely remekül funkcionál vízhajtóként, hashajtóként egyaránt. A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs emelett olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.

 

 

Hasonló cikkek

Hűsítő hatású gyógy- és fűszernövények
A Hagyományos Kínai Orvoslás (rövidítve HKO) filozófiájának egyik alapja a yin-yang elv, mely egyben azt is jelenti, hogy minden kifejezhető jinként vagy jangként, val...
A lisztérzékenység - Tudj meg mindent a betegségről!
Hazánkban nagyjából több százezerre tehető a gyermek és felnőtt korú lisztérzékenyek száma. A probléma hátterében főleg genetikai okok állnak, melyek a környezeti árta...
Édesítőszerek - Biztos, hogy jól választunk?
Sokan, akik az egészséges életmód mellett teszik le voksukat, első körben a szervezetükre káros élelmiszerektől mentesítik a konyhát, mint például a kristálycukor. Ugy...

Szólj hozzá Te is!