Egészséges és finom - Minden, amit tudni szeretnél az avokádóról
Bár Közép-Amerikában már évezredekkel ezelőtt fogyasztották, nálunk csak az elmúlt években vált népszerűvé az avokádó, amelyről sokan tévesen azt hiszik, hogy zöldség. Ez a körte alakú gyümölcs a babérfélék családjába tartozik és tele van vitaminnal.
Finom
Az avokádónak valódi történelme van, a vadon élő növényt az indiánok és maják kezdték el háziasítani. Európába a spanyol hódítók hozták – és milyen jól tették! A kedvező éghajlat miatt manapság is az óceánon túl termesztik, de szerencsére már hazánkba is nagy mennyiségben importálnak belőle.
Aki először veszi kézbe ezt a zöld gyümölcsöt, bizonyára meglepődik, szétvágva ugyanis kiderül, hogy középen egy méretes mag található, így húsa valójában nem is olyan sok van. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, hiszen így megőrzi tápanyagtartalmát, főzve ráadásul meg is keseredik. Készíthetünk belőle isteni finom avokádókrémet, amit akár a reggeli pirítósra is kenhetünk, illetve guacamolét, az egyik legismertebb mexikói mártogatóst. Fogyaszthatjuk továbbá főételek mellé, vagy egyszerűen csak kenyérhez.
Érdekes információ, hogy a gyümölcs leszedésekor még nem elég érett, így várnunk kell néhány napot, míg megpuhul. Ha már nem annyira kemény, bátran kezünkbe vehetjük, majd egy késsel bevágva, kissé szétfeszítve, magját kivéve, máris tehetjük bele a robotgépbe, vagy szeletelve tálalhatjuk. Önmagában fogyasztva kissé ízetlennek tűnhet, egy csipetnyi sóval, borssal és néhány hozzávalóval azonban máris csodákat művelhetünk vele.