Ajánlott és kerülendő ételek napozás előtt

Ma már egyre tudatosabban figyelünk nyáron a bőrünkre, hiszen jól tudjuk, a naptej elengedhetetlen kísérője a napozásnak és a déli órákban sem fekszünk ki a tűző napra. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ennél többet is tehetünk az egészséges, napbarnított bőrért és a napégés megelőzéséért. A kulcsszó a helyes étkezés, hiszen nem mindegy, mit fogyasztunk napozás előtt. Egyes ételek és italok ugyanis fokozzák a napsugarak veszélyes és káros hatásait, míg mások éppen csökkentik azt.

Étkezés strandolás előtt

Augusztusra már olyannyira rutinosan dobjuk a strandtáskába a naptejet, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb mozdulata, a „fényvédő” ételek fogyasztását mégsem tekintjük ennyire magától értetődőnek. Sokan nem tudják ugyanis, hogy nem mindegy, mit eszünk strandolás előtt és után. Bizonyos ételek és italok, mint a zeller, a citromolaj, a füge, a petrezselyem, a kapor, az ánizskapor, a pasztinák, a hajdina és az Earl Grey tea fokozzák a szervezet érzékenységét a fényre, növelik a napsugarak káros hatásait és akár fényérzékenységet vagy allergiás reakciókat is kiválthatnak. A fenitek fogyasztását napozáskor ajánlatos elkerülni, hiszen a hatásuk erőssége egyénenként változó, a szervezetünk számára mégsem könnyítik meg a napozást követő bőrregenerációt.

Fotó: blog.pianetadonna.it

Oldalak

Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.
Sztárok
Csütörtök délelőtt jelentették be, hogy az 55 esztendős ausztrál énekesnő is fellép majd az idei Sziget Fesztiválon.