A citrom jótékony hatásai

Az egyik legnépszerűbb citrusféle, ki ne tudná, hogy milyen magas a C-vitamin tartalma és ezen kívül a háztartásban is számtalan módon hasznát vehetjük. A magas C-vitamin tartalma mellett azonban rendelkezik még néhány nagyon fontos hatással, amellyel szervezetünk egészségének megőrzésében segít.

A citrom is azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelynek eredeti hazája Indiában található, és innen vált szerte a világon nagyon népszerűvé. Ma már a világ számos területén termesztik, ahol megfelelő az éghajlat számára. Nem utolsó sorban pedig számtalan területen tudjuk felhasználható az ételek elkészítésétől kezdve, egészen a házimunkáig.

Vitaminok
Azt mindannyian tudjuk, rengeteg C-vitamint tartalmaz, de ezen kívül található még benne A- és B- vitamin is, amely az idegrendszerünk egészsége szempontjából nagyon fontos, illetve a szövetek regenerálódásához is nélkülözhetetlen. A vitaminokon kívül természetesen rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz. Többek között található benne kálium, kalcium, vas, foszfor, fruktóz.

Emésztés serkentő
A citromsavnak köszönhetően serkenti az emésztést,illetve étvágy fokozó hatása is van, így például étkezés előtt érdemes citromos vizet fogyasztanunk. Emellett erősíti a gyomrot és vízhajtó hatással is rendelkezik.

Antioxidánsok
Miután a citromnak nagy mennyiségű bioflavonidot tartalmaz, így a rákos betegségek megelőzésének érdekében is nagyon hatásos. Ezen kívül vértisztító hatással is rendelkezik és erősíti az érfalakat is.

Baktériumölő
Nagyon hatásos baktériumölő, de nem csak a háztartási munkák során érdemes kihasználnunk ezt a tulajdonságát, hanem a különféle betegségek gyógyításakor is. Kevesen tudják, de Afrikában a kolera járvány megelőzéséhez is használják a citrom levét. De az összes légúti betegség kezelésében is kiváló segítség a citrom, illetve a megelőzés során is érdemes alkalmaznunk.


 

Szívműködést segíti
Nem csak a szívműködésnek tesz nagyon jót a citrom, hanem többek között a véráramlás és az idegrendszer működésében is fontos szerepe van, emellett pedig csökkenti a vérnyomást. Tisztító és lúgosító hatásáról nem is beszélve, így fogyasztásával a szervezetünk elsavasodása ellen is sokat tehetünk.

Hasonló cikkek

Naranccsal a betegségek ellen - Tavaszi vitaminbomba
A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, és amellett hogy nagyon finom még az egészségünknek is nagyon jót tesz. Most összeszedtük a legfontosabb tulajdonságait, ...
Gyümölcsök C-vitamin rangsora - Ezeket edd gyógyszer helyett
Az idei tél enyhe időjárása sajnos igen kedvező a vírusok szaporodása szempontjából, így még inkább oda kell figyelni magunkra. Nem muszáj azonban feltétlenül gyógysze...
Videó - Íme, a sokkoló igazság a citromszeletekről, amit a poharunk szélére tesznek
A citromszelet a pohár szélén kétségkívül nagyon jól mutat, amikor egy étteremben limonádét, ásványvizet vagy teát rendelünk. Egy megdöbbentő kutatás szerint, amit ebb...

Szólj hozzá Te is!