A citrom jótékony hatásai

Az egyik legnépszerűbb citrusféle, ki ne tudná, hogy milyen magas a C-vitamin tartalma és ezen kívül a háztartásban is számtalan módon hasznát vehetjük. A magas C-vitamin tartalma mellett azonban rendelkezik még néhány nagyon fontos hatással, amellyel szervezetünk egészségének megőrzésében segít.

A citrom is azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelynek eredeti hazája Indiában található, és innen vált szerte a világon nagyon népszerűvé. Ma már a világ számos területén termesztik, ahol megfelelő az éghajlat számára. Nem utolsó sorban pedig számtalan területen tudjuk felhasználható az ételek elkészítésétől kezdve, egészen a házimunkáig.

Vitaminok
Azt mindannyian tudjuk, rengeteg C-vitamint tartalmaz, de ezen kívül található még benne A- és B- vitamin is, amely az idegrendszerünk egészsége szempontjából nagyon fontos, illetve a szövetek regenerálódásához is nélkülözhetetlen. A vitaminokon kívül természetesen rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz. Többek között található benne kálium, kalcium, vas, foszfor, fruktóz.

Emésztés serkentő
A citromsavnak köszönhetően serkenti az emésztést,illetve étvágy fokozó hatása is van, így például étkezés előtt érdemes citromos vizet fogyasztanunk. Emellett erősíti a gyomrot és vízhajtó hatással is rendelkezik.

Antioxidánsok
Miután a citromnak nagy mennyiségű bioflavonidot tartalmaz, így a rákos betegségek megelőzésének érdekében is nagyon hatásos. Ezen kívül vértisztító hatással is rendelkezik és erősíti az érfalakat is.

Baktériumölő
Nagyon hatásos baktériumölő, de nem csak a háztartási munkák során érdemes kihasználnunk ezt a tulajdonságát, hanem a különféle betegségek gyógyításakor is. Kevesen tudják, de Afrikában a kolera járvány megelőzéséhez is használják a citrom levét. De az összes légúti betegség kezelésében is kiváló segítség a citrom, illetve a megelőzés során is érdemes alkalmaznunk.


 

Szívműködést segíti
Nem csak a szívműködésnek tesz nagyon jót a citrom, hanem többek között a véráramlás és az idegrendszer működésében is fontos szerepe van, emellett pedig csökkenti a vérnyomást. Tisztító és lúgosító hatásáról nem is beszélve, így fogyasztásával a szervezetünk elsavasodása ellen is sokat tehetünk.

Hasonló cikkek

Bemutatkozik az év gyümölcse, a yuzu!
Ha még nem hallottunk erről a japán citrusféléről, most itt az alkalom, hogy megtudjuk, mire való ez a csodagyümölcs. Nem csak kiváló vitaminforrásként fogyasztha...
Kedvenc tavaszi gyümölcsünk - Az eper jótékony hatása
Az eper az első igazi tavaszi gyümölcs, amely nem csak nagyon finom, hanem ráadásként fantasztikus hatással van az egészségünkre is. Nem utolsó sorban pedig még fogyas...
Csodákat tesz! Ezért érdemes mindennap citromos vizet innod
Sokszor várunk hatalmas változást egy-egy csodaszertől, vagy drasztikus életmódváltó programtól, pedig gyakran a legegyszerűbb tippek bizonyulnak a leghatékonyabbnak. ...

Szólj hozzá Te is!