Kurkumás sült fokhagymakrémleves - Tele vitaminnal

Ezekben a kemény mínuszokban előnyben részesítem a meleg leveseket, és ez ráadásul a kurkuma, a gyömbér és a fokhagyma miatt tele van vitaminnal, jól esik ebben a nagy hidegben. Imádom a hagymát, fokhagymát minden mennyiségben, ezért keltette fel az érdeklődésemet ez a recept. Nem hagyományosan van fűszerezve, hanem kurkumával, római köménnyel, korianderrel és tamarind pasztával, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam mi fog ebből kisülni. Mindenképpen ki akartam próbálni, én adtam hozzá még egy kis reszelt friss gyömbért is. Szerintem nagyon finom lett, azoknak ajánlom, akik szeretik az ázsiai ízvilágot. A tamarind pasztát a Lehel piacon, a földszinten található török élelmiszereket árusító boltban vettem, ott egyébként a többi fűszert is betudjátok szerezni. Friss zöldségleves híján a DM-ben kapható bio zöldségleves kockából készítettem az alaplevet.

Miklós Glória - gasztroblogger

A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!

Kurkumás sült fokhagymakrémleves

Hozzávalók: (kb. 4 főre)

  • 4 fej nagyobb fokhagyma
  • 2 fej közepes vöröshagyma
  • 1 ek. friss reszelt gyömbér
  • 1 ek. tamarind paszta
  • 2 ek. almaecet
  • 1 csokor friss koriander
  • fél lime kifacsart leve
  • 1 kk. őrölt kurkuma
  • fél kk. őrölt római kömény
  • kókuszzsír
  • 1 dl kókuszkrém (cocomas)
  • 1 liter zöldségleves alaplé

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük (190 fok, légkeverés). A fokhagymák felső részét kb. 1 cm vastagságban levágjuk, és a levágott felével felfelé beletesszük őket egy alufóliába, öntünk rá egy kis kókuszzsírt, megsózzuk és berakjuk a sütőbe, kb. 25-30 percre. Ha készen van, a gerezdeket egy mokkáskanál segítségével könnyedén kitudjuk piszkálni, átrakjuk egy turmixgépbe és egy kis zöldséglé hozzáadásával összeturmixoljuk. Amíg sül a fokhagyma, a vöröshagymákat apróra vágjuk és kókuszzsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a friss gyömbért, kurkumát, római köményt, tamarind pasztát, almaecetet, lime levét, megsózzuk ízlés szerint és picit összefőzzük. Ezután hozzáadjuk a zöldségleves alaplevet (ha DM-es bio leveskockával csináljátok, 1 liter vízbe 2 db kocka kell) és a kókuszkrémet és összeforraljuk. Kóstolgassuk azért főzés közben és igény szerint változtassuk a fűszereket, ha kell. Tálaláskor friss korianderrel díszítjük és egy kis plusz kókuszkrémet is csepegtethetünk bele.

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.

fotók: Organic Chicks

Lapozz még több szuper, egészséges receptért!

Oldalak

Sztárok
Döbbenetes időutazáson vett részt Ivancsics Ilona. A színésznő visszatért Gazdagrétre, ahol a Szomszédok című ikonikus teleregényt forgatták. A korhű kellékekkel készült fotósorozat azért is...
Sztárok
A RTL-en feltűnő zsűritagok nem tették zsebre, amit kaptak a színésztől. Szabó Győző anno szerepelt is a műsorban.
Lifestyle
Te elgondolkoztál már azon, hogy mik azok a dolgok, amik mindig megtalálhatóak a hűtődben és a konyhádban? A hollywoodi filmekben általában mindig látunk sört a hűtőben, de az nincs a magyarok...