Recept

Ázsiai szezámos csirkecombok édesburgonya-pürével - Lépésről lépésre

Amikor kint tanultam Los Angelesben a kulináris iskolában, akkor volt egy hónap a 2 év alatt, amikor csak ázsiai ételeket tanultunk főzni. Azt hiszem, ha most így visszagondolok arra az időszakra, akkor azt mondhatom, hogy nem volt egyetlen más olyan ország gasztronómiája, ami annyira közel állt volna a szívemhez, mint az ázsiai. Ezért is arra gondoltam, hogy elhozok nektek egy receptet attól az ázsiai séftől, aki nekem is megtanította, hogyan érdemes az ízekkel ”varázsolni”, ha ilyen finom szezámmagos-korianderes csirkét szeretnénk enni. A végeredmény egy omlósan puha, nagyon egzotikus ízélmény, krémesen lágy édesburgonya pürével a saját konyhámból, Nektek!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Ázsiai szezámos csirkeszárnyak/-combok édesburgonya-pürével

Mennyiség: 2-4 fő
Pácolás: 8-12 óra
Elkészítés: 80 perc

Hozzávalók:

  • 450 g csirkehús (szárny és/vagy comb)
  • 75 g szójaszósz
  • 1 ek. szezámolaj
  • 3 ek. reszelt gyömbér
  • 1 tk. reszelt lime héj
  • 1 és ½ tk. friss lime leve
  • 1 ek. friss koriander, apróra vágva
  • 2 tk. fehér szezámmag, pirítva
  • 2 db édesburgonya
  • tej, ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint

Lépésről lépésre:

A csirkehúst egy zárható nejlonba tesszük. Egy kis edényben összekeverjük a szójaszószt, szezámolajjal, gyömbérrel, lime reszelt héjával és levével. Ehhez a szószhoz adunk még 2 evőkanál vizet, alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a csirkehúsra.

Bezárjuk a nejlon száját és összekeverjük a húst, a páccal. Minimum 8 óráig, de inkább 12 órára hűtőbe helyezzük a pácolt húst.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kivajazzuk a tepsit, majd a nejlon tartalmát a tepsibe öntjük. Úgy oszlatjuk el a csirkehúst, hogy ne fedjék egymást. Alufóliával letakarva 60 percig sütjük őket, úgy, hogyha lejárt az idő, akkor levesszük a fóliát és pár percig még aranybarnára pirítjuk a hús tetejét. Időközben elkészítjük az édesburgonya-pürét.

Az édesburgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, majd megfőzzük forró, lobogó vízben. Miután megpuhult, nagyjából 1 óra alatt, akkor leszűrjük a vizet. Tejjel, sóval, borssal botmixer segítségével pürészerűre aprítjuk az édesburgonya kockákat. Annyi tejet adunk hozzá, amennyire híg pürét szeretnénk kapni (nagyjából 1 dl, de ez az édesburgonya mérete miatt változhat.)

Díszítésnek friss koriandert és pirított szezámmagot használunk.

Szezámmag-pirítás: A szezámmagot egy serpenyőbe tesszük és olaj nélkül addig pirítjuk, amíg érezzük az illatát (nagyjából 3 perc).

Mutatok még két szuper salátareceptet is! Klikk a következő oldalra!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.