A kezdő és a profi - Páros interjú Ráskó Eszterrel és Csenki Attilával

A mentor és a felfedezett, a kezdő és a profi. Na de mi a közös bennük? Hogy kezdődik el egy stand-upos karrier és mire kell ügyelni, hogy jól folytatódjon?

Honnan származik a színpad iránti vonzalmatok?

Ráskó Eszter: A klasszikus értelemben vett vonzalmam a színpad iránt igazából még mindig nem alakult ki. Nem az exhibicionizmus visz fel a színpadra, sokkal inkább az adrenalin iránti vágy. Ha az ember a színpadon van, erőfeszítésekbe kerül, hogy igazán elbűvölje a közönséget, ez a fajta erőfeszítés pedig enélkül hiányozna a hétköznapjaimból.

Csenki Attila: Némi színpadi tapasztalatom már a stand-up előtt is volt. Gimnáziumban színjátszókörös voltam, és műsort is vezettem vagy háromszor ugyanebben az időszakban. A stand-uppal azért kezdtem kacérkodni, mert tele voltam mondanivalóval, és nem volt kinek elmondanom. Először a rádióhoz akartam beküldeni az ötleteimet, amit szerencsére nem tettem meg. Aztán egyszer csak megláttam, hogy a Godot-ban humoristák lépnek fel, ami nagyon megtetszett, és úgy éreztem, ide szeretnék tartozni!

Eszter, a sokféle adrenalinos tevékenység közül miért pont a stand-upot választottad?

R.E.: Nem vagyok egy sportos alkat, úgyhogy az extrém sportok kiestek. A humor volt az a műfaj, amiről feltételeztem, hogy akár sikereket is érhetek el benne, szemben például az ejtőernyőzéssel.

Attila, te már évek óta főállású stand-upos vagy. Mivel foglalkoztál, mielőtt végleg a pályára léptél volna?

Cs.A.: Volt egy kis külföldi kitérőm, elsősorban nyelvet tanulni mentem Londonba, de sok apróbb munkám is volt közben. Mikor hazajöttem, egy műkincskereskedő-árverezőházban, a Polgár Galériában dolgoztam, mint kommunikációs igazgatóhelyettes. Mikor beléptem a céghez, megkérdezték tőlem, hogy mi szeretnék lenni: marketingmenedzser vagy kommunikációs igazgatóhelyettes, és mivel a másodikban benne volt az igazgató kifejezés, azt választottam. Ez a munka nagyon tetszett, ott szerettem meg a képzőművészetet és kötöttem szorosabb ismeretséget a festményekkel, mégis váltottam. Ezután egy külkereskedelmi cégnél dolgoztam, ahol különböző fogászati eszközökkel kereskedtünk, és több ezer fogorvost láttunk el. Már két éve jártam munka mellett stand-upolni, amikor megszületett a lányom, és úgy döntöttem, hogy a gyereknevelést, a stand-upot és a polgári munkát nem tudom egyszerre jól csinálni, úgyhogy a stand-up és a gyereknevelés maradt. Ez 2007-ben történt.

Meséljetek kicsit az első próbálkozásaitokról!

R.E.: Szeretem sokkolni az embereket. Sosem azért beszélek, hogy csak járjon a szám, nincs bennem efféle folyamatos közléskényszer. Ha viszont leül a társalgás, imádom valamilyen sokkoló beszólással kilendíteni a szituációt a gödörből. Az első komolyabb próbálkozásokra is rányomta ez a fajta huncutság a bélyegét: sosem voltam az a szüleim előtt a garázsban poénokat próbálgató típus. Átgondoltam mik azok a sztorik, amiket jól elő tudok adni és esélyt látok rá, hogy mások viccesnek tartsák őket, majd jelentkeztem a Fiatal Félőrültek Fesztiváljára. Csak a barátnőmnek engedtem meg, hogy elkísérjen, úgyhogy nagy szurkolótáborom sem volt. Ennek ellenére meglepően jól sikerült, és ez egy máig tartó hatalmas élmény számomra. Aztán inkább a diplomázással, a magánéletemmel és az egzisztenciaépítéssel voltam elfoglalva. Őszintén szólva kicsit féltem is attól, hogy a kettőt együtt nem lehet – pszichológusként hitelesnek lenni és közben nyilvánosan komédiázni. Így egy időre háttérbe szorultak ezek a fajta kamikáze akciók. Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább úgy éreztem, hogy nagy hibát követtem el azzal, hogy veszni hagytam ezt a vonalat, úgyhogy nemrég beneveztem a Magyarország, Szereplek!-re is, ami újra elindított a pályán. Most úgy érzem, a helyemen vagyok és azt csinálom, amit csinálnom kell.

Cs.A.: Most lesz tizenkét éve, hogy először álltam színpadon. Visszaemlékezve, nagyon izgalmas volt az első próbálkozásom. Akkor még kezdőként is viszonylag sokat, 15-20 percet kaptunk a színpadon, és rettentően jó érzés volt látni, hogy a közönség jól szórakozik, arról nem is beszélve, hogy például Kőhalmi Zoltán is ott ült az első sorban, aki szintén nevetett. Ez nagyon sok erőt adott. A második esténk viszont még ennél is jobban sikerült, csodálatos közönséget fogtunk ki. Ezek a kezdeti sikerélmények nagyban befolyásolták, hogy végül ezen a pályán maradtam.

Eszter, mennyire tudsz a szakmádból vagy a tanulmányaidból meríteni?

R.E.: Munka- és szervezetpszichológusként és szexuálpszichológusként jöttem ki az iskolából, jelenleg pedig HR Manager vagyok egy szoftverfejlesztő cégnél. Mindegyik igen téma gazdag forrás. A három témakör erősen összeforrt a személyiségemmel, világéletemben összefüggéskereső voltam, és a stand-up is az összefüggésekre alapozó műfaj a számomra. Nagyon jól tudok meríteni a különböző munkáim során a többiből. Stand-uposként jól jönnek a pszichológiai skillek, de pszichológus HR-esként sem ártanak a stand-uposok. Ha emberekkel dolgozol együtt, az végtelen sztoriforrást jelent a színpadon.

Lapozz, az interjú a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...