Wagner-villák Bécsben

A bécsi szecesszió építészete lépten-nyomon összefonódik a legnagyobb mester, Otto Wagner nevével. A steinhofi Wagnerkirche, a schönbrunni Kaiserpavillon, a naschmarkti Majolikahaus, a karlsplatzi Stadtbahn Station után ezúttal azt a két villát látogattuk meg Hütteldorfban, amelyeket Wagner saját magának tervezett.

Villa I és Villa II

Hütteldorf Bécs nyugati szélén terül el. Erre vezet ki az út a Wien folyócska völgyében a várost körülölelő hegyek irányába. Itt találjuk a Wienerwaldot, azaz a Bécsi erdőt, ahol a 435 méter magas Satzberg emelkedik. A "csak" 345 méteres Hüttelberg alatt, nagypolgári kertvárosban áll két villa, amik Otto Wagnernek, a Jugendstil építészet legnagyobb mesterének szolgáltak egykor otthonul.

A két épület Villa Wagner I és Villa Wagner II néven ismert. Wagner az első villát 1886-ban, 45 éves korában tervezte, a másodikat 1912-ben, 71 évesen, miután a Villa I-et eladta Ben Tiber menő varietétulajdonosnak. A két épület keretbe foglalja Wagner építészi karrierjét, és jól tükrözi a mester alkotói fejlődését.

Oldalak

Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.
Fashion&Beauty
Rihanna ismét elképesztő külsővel jelent meg: a barbadosi énekesnő nemrég a Fenty és a Puma közös eseményén tette tiszteletét, ahol mindenki megcsodálhatta vadonatúj frizuráját.