A világ legviccesebb szemétégetője Bécsben

A csodálatos nevű osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser munkássága a bécsi ajándéktárgyipar Klimt és Mozart mellett leginkább kedvelt alapanyaga. Egész nap turistabuszok tucatjai parkolnak a Löwengassén álló Hundertwasser-ház mellett, viszont jóval kevesebben jutnak el a város másik végébe, Spittelauba, ahol a mester egy monumentális épületet öltöztetett fel bolondos motívumaival.

Müllverbrennungsanlage Spittelau

A német tele van nyelvtörő szavakkal, amik közül sokáig a Geschwindigkeitsbegrenzung volt a kedvencem. De tegnap felzárkózott mellé a Müllverbrennungsanlage, azaz a szemétégetőmű. Bécs északi részén, Spittelauban, ahol a Gürtel eléri a Duna-csatornát, nagy közlekedési csomópont és egyetemváros található. Ide települt a bécsi távhőszolgáltató központja is, és a szomszédjában áll egy különleges ipari épület, amit a bohókás stílusú művész-építész Hundertwasser tett emberi formájúvá és építészeti látványossággá.

Ezt látjuk a metrómegállóból kilépve

Érdekes összhatás

Az U4 és U6 metrók megállójából kilépve rögtön betölti a látóterünket a hőerőmű, de az organikus formák, amiket Hundertwasser a hatalmas kéményre és az épületblokkokra álmodott, sikeresen tompítják, sőt kifejezetten érdekessé varázsolják az összhatást.

Az 1971-ben épült szemétégető a közeli Allgemeine Krankenhaus, a bécsi közkórház két hatalmas épülettömbjét volt hivatva energiával ellátni. Időközben többször modernizálták a technológiát, már se füstöt, se káros gázokat nem bocsát ki. A város északi irányban történő terjeszkedésével 1987-ben az épület külalakjával is kezdeni akartak valamit, hogy az egyre több erre közlekedő ne egy otromba gyárépülettel találkozzon nap mint nap.

Oldalak

Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Sokan nem tudják, de Eminemnek van egy gyönyörű lánya, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A rapper készülhet is az esküvőre.
Sztárok
Bár a brit királyi család életét számos szigorú szabály és kötelezettség terheli, olykor azért mégis bepillantást nyerhetünk életük apró részleteibe, például, hogy mely fogásokat kedvelik a leginkább...