A másik Schönbrunn: Laxenburg

Schönbrunn neve azok számára is ismerősen cseng, akik soha nem jártak Bécsben. Laxenburg, a Habsburgok másik nyári rezidenciája azonban jóval kevésbé népszerű célpont. Pedig Erzsébet császárné és Ferenc József számára a kastélypark fontos jelentőséggel bírt, hiszen itt töltötték mézesheteiket, és Laxenburgban született meg fiúgyermekük, Rudolf, a trónörökös.

Nyári nap áprilisban

Bécs napok óta a meteorológia által beharangozott korai nyárra készült. A város átöltözött, az újságok az UV-ra figyelmeztettek, a Rathaus előtt pedig négy nap alatt elpakolták az előző hétvége kerékpáros fesztiváljának installációjait, hogy helyet adjanak a stájer napoknak. Mi rövid rathausplatzi séta után menekülőre fogtuk a dolgot, hogy Laxenburg 250 hektáros kastélyparkjában találjunk enyhülést.

Az oroszlán

A Hauptbahnhoftól indulva az 566-os busszal Eisenstadt felé alig félórányira van a város határán már éppen túleső Laxenburg. (Autóval egy laxenburgi túra kényelmesen összeköthető egy vásárlással a Shopping City Südben is, vagy a szintén közeli Baden városkában tett látogatással.)

Indulás előtt a Hbf-en még jó szokásunkhoz híven odaköszöntünk az egykori Südbahnhof oroszlánjának, és nem is sejtettük, hogy ez a kis gesztus milyen érdekes keretbe foglalja majd a kirándulásunkat.

Laxenburg-Gödöllő tengely

Laxenburg testvérvárosi kapcsolatokat ápol Gödöllővel, ami egyáltalán nem véletlen. A barokk hangulatú városka arculatát itt is egyértelműen a kastélypark határozza meg, és Laxenburg is ezer szállal kötődik a gondosan ápolt Sisi-Ferenc József-mítoszhoz.

Oldalak

Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Sokan nem tudják, de Eminemnek van egy gyönyörű lánya, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A rapper készülhet is az esküvőre.
Sztárok
Bár a brit királyi család életét számos szigorú szabály és kötelezettség terheli, olykor azért mégis bepillantást nyerhetünk életük apró részleteibe, például, hogy mely fogásokat kedvelik a leginkább...