Karácsonyi utcabál Bécsben: Spittelberg

Spittelberg joggal pályázhatna a Bécs Legbarátságosabb Adventi Vására díjra. A Mariahilfertől két saroknyira lévő hangulatos utcácskák november közepétől minden este megtelnek puncsozó, forraltborozó bécsiekkel. Minden sarokba, minden udvarba érdemes bekukkantani errefelé, akár hetente többször is.

Falu a városban

Ha Bécs belvárosának van titokban tartott ékszerdoboza, akkor az a 7. kerületi Spittelberg. “Falu a városban” (Dorf in der Stadt), mondják magukról a spittelbergiek, és ha a Mariahilferről átsétálunk a szomszédos Siebensterngasséra, hamar rájövünk, hogy mit értenek alatta. Bécs második legnagyobb gyalogos zónája terül el a Museumsquartier mögötti városrészben. Igazi labirintus ez keskeny utcákkal, átjárókkal, árkádos udvarokkal.

Spittelberg igazi művésznegyed, az adventi szezonon kívül is jó ide ellátogatni, benézni a számtalan galériába, vacsorázni az Amerling Beisl kerthelyiségében vagy a Plutzer Bräu sörözőben. Van itt egy kis színház és művészmozi is. A Kultúregylet fogja össze a helyi kulturális és gasztronómiai életet.

A spittelbergi karácsonyi vásár élménye teljesen más, mint amit a legtöbb helyen Bécsben látunk. Nincs látványos építészeti körítés, nincs nagy csinnadratta. Olyan, mintha hazajöttünk volna. Bátran szóba lehet itt elegyedni bárkivel, a kiállítókkal, vásárosokkal, vagy a szomszéd asztalnál puncsozókkal. Egy forró ital megrendelése is alkalom a csevegésre, nekem például egy fűszeres forró almabort (Glühmost) ajánlottak a Himbeerpunsch helyett.

Oldalak

Lifestyle
A Fővárosi Állat- és Növénykert április 19. és 21. között rendezi meg a Föld Fesztivált, amelyen látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel és kézművesprogramokkal várják a látogatókat...
Utazás
Három autó, egy gyalogos: meg tudod határozni az áthaladás pontos sorrendjét?
Utazás
Vannak slágerországok, amiket a magyarok imádnak meglátogatni az előszezonban. Közben már érdemes lesz kigondolni, külföldön, vagy belföldön kapcsolódnánk-e ki a nyáron.