Hirdetés

Mozgásszerviz blog

Napjainkban egyre elterjedtebb reggeli sport a futás, mint egyszerűen kivitelezhető és olcsó sportolási lehetőség. A dinamikus napi ritmusunkba általában valóban a futás a legkönnyebben beilleszthető sport, azonban gerincünk szempontjából ez egyben a lehető legrosszabb reggeli mozgásforma.

A sarokcsont testünk legteherbíróbb pontja, mivel járás közben, ha csak egy pillanatra is, de minden lépésnél teljes súlyunkkal ránehezedünk. Túlterhelődés, vagy egyéb probléma esetén azonban könnyen kialakulhat gyulladás, mely minden lépést kínzó kihívássá változtat.

Bár a megfelelő folyadékfogyasztás jellemzően a száraz nyári szezon témája, úgy gondolom érdemes felhívni rá a figyelmet minden évszakban. Az téli időszak hűvösebb időjárása ugyanis nem jelenti azt, hogy szervezetünknek kevesebb folyadékra lenne szüksége. Hőérzetünk ugyanakkor hajlamos becsapni minket, így saját magunk csapdájába kerülve könnyen a dehidratáció útjára léphetünk.

Agyvérzés vagy egyéb agyi katasztrófa (stroke, baleseti trauma) következményeként sajnos sok esetben jön létre valamilyen idegrendszeri sérülés. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy sérül a beszédközpont és kommunikációs nehézségek lépnek fel, ami „extra” traumaként érintheti a beteget és a hozzátartozóit is. Ebbe az állapotba azonban nem szabad beletörődni, hiszen szakszerű segítséggel a probléma jelentősen javítható!

Gyermekeink számára 6-16 éves kor között a legfontosabb dolog a tanulás és az iskola, legalábbis szülőként erre próbáljuk ösztönözni őket. Azonban fontos belegondolnunk abba is, hogy pontosan mit jelent ez számukra mozgásszervi és mozgásfejlődési szempontból?

A nyaki és válltájéki fájdalmak, merevség-érzés, vagy akár mozgásbeszűkülés gyakorlatilag mindennapos panaszok, ezért sokan nem is nagyon foglalkoznak vele. Azonban ha a panasz makacsul nem múlik, vagy rendszeresen visszatér, már semmiképp sem szabad a szőnyeg alá söpörni!

Ez az írás azoknak szól, akik időt és energiát nem spórolva jóhiszeműen foglalkoznak magukkal, a testükkel, az egészségük érdekében.

A terhesség és a szülés ideje alatt, mely időszak közel egy év, a női szervezet rengeteg változáson megy át. A különböző fizikai változások mellett semmiképpen sem elhanyagolandóak a lelki, pszichés történések sem. A terhesség során a kismama 8-14 kg-ot is gyarapodhat, mely súlygyarapodás komolyabb ízületi, főleg alsó végtagi és gerinc eredetű problémákat válthat ki. Mindemellett pedig a várandósság komoly lelki megpróbáltatás az anyának, melyhez nagyban hozzá járulnak a hormonális változások, a növekvő túlsúly miatti kellemetlenségek vagy esetleges fájdalom, és a folyamatos aggodalom, hogy minden rendben menjen a 9 hónap alatt, a szüléskor és azután.

Oldalak