Mozgásszerviz blog

A gerincferdülés, azaz „orvosi nyelven” scoliosis, a gerinc kóros oldalirányú elhajlása. Már a definíciója is ijesztően hangzik, és valóban nem szabad félvállról venni, azonban helyes megközelítéssel a helyzet nem lesz drámai. A gerincferdülés jellemzően 10 éves kortól alakul ki, és érdekes módon lányoknál kétszer gyakrabban fordul elő. Általános előfordulási gyakorisága: 3-5/1000 fő, tehát nem ritka.

Az első csípővizsgálatot a kisbabán már születés után, pár naposan elvégzi az újszülött gyógyász. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem elég ennyi? A válasz pedig nagyon egyszerű: a csecsemők nagyon gyorsan, hétről-hétre nőnek, fejlődnek, változnak. Ezért szükséges az ellenőrző és szűrővizsgálatok ismétlése, hiszen ez az időszak az alapja a gyermek egészséges mozgásfejlődésének.

A kéz és az ujjak épsége minden ember számára alapvető. Mindennapi életünk során gyakorlatilag minden tevékenységünkhöz a kezeinket használjuk. Ez a tény fel sem tűnik egészen addig, amíg valami furcsaság nem akadályozza tevékenységeinket. Ilyenek például a kis csomók vagy göbök, melyek a Dupuytren-kontraktúra első jelei a tenyéren.

A térdízületi porckopás manapság egyre gyakrabban fordul elő, főleg 40 éves kor felett. Az erős fájdalommal és járásnehezítettséggel járó problémát a térdízületet borító porcfelszín elvékonyodása, elkopása okozza.

Általában valamilyen gyomor- vagy felső légúti vírusos fertőzés után pár héttel alakul ki a Guillain-Barre-szindrómának nevezett betegség. Az idegeket támadja, típusosan az alsó- esetleg a felső végtagokból kiinduló zsibbadás-érzéssel kezdődik. A zsibbadás a lábfejből vagy a tenyérből felfelé, azaz a törzs felé sugárzik, és az idegek gyulladásos megbetegedése okozza.

Tombol a nyár és beköszöntött a strandon népszerű sportok szezonja is. Sokan választanak a pihenés mellett aktív időtöltést a nyaralás ideje alatt, vagy a napfényes hétvégéken, hiszen ez is a feltöltődés egyik formája. Ortopéd-traumatológusként azonban fontosnak tartom felhívni a figyelmet rá, hogy milyen veszélyekkel kell számolni a legnépszerűbb nyári sportok űzése során, és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Testünknek kb. 75%-át alkotja víz, így magas arányban megtalálható létfontosságú szerveink sejtjeiben, vérünkben, ízületeinkben és porckorongjainkban, kulcsszerepet játszik az anyagcserénkben, az agyi folyamatokban, és alapvetően szervezetünk normál működésében. Vízháztartásunk azonban folyamatosan változik: szervezetünk vizet használ fel, ürít ki, melyet pótolni szükséges.

A legújabb gyógyítási technikák közé tartozó Kinesio Tape (magyarul kineziológiai tapasz) egy manapság egyre divatosabb és trendinek számító elasztikus szalag. Ami legelőször tisztázandó a témában, hogy semmiképp nem csodaszer - azonban speciális technika és tudomány áll a hátterében, aminek alkalmazásával csodákat tehetünk!

Oldalak