Mozgásszerviz blog

Úton-útfélen azt hallani és olvasni, hogy minden korosztály számára nagyon fontos a rendszeresen végzett testmozgás. Főleg most, a téli időszakban nő ennek a témának a létjogosultsága, mivel a szürke, hideg, esős, esetleg havas időben kevesebbszer mozdulunk ki, így az általános fizikai aktivitás is háttérbe szorul. Sajnálatos módon pont emiatt szinte ördögi kört gerjesztve, ilyenkor gyakrabban fordulnak elő kisebb-nagyobb mozgásszervi balesetek.

Manapság a számítógépek és az okostelefonok világát éljük, a technológiai fejlődés pedig magával hozza a kezeink egyre nagyobb mértékű terhelését is. Nincs baj, amíg nem fáj – hiszen kezünk használata annyira alapvető mindenki számára. Ugyanakkor a túlzott megterhelés komoly, nehezen gyógyuló panaszokat is okozhat, sőt, a hosszú távú hatásai sem kifejezetten egészségesek.

Az egészség a legnagyobb érték, bármennyire is közhelynek hangzik. Bár a teljes egészség napjainkban gyakorlatilag csak egy szép álom a népesség nagy részének, hiszen szinte mindenki küzd valamilyen-kisebb nagyobb problémával. Ugyanakkor az egészségünk megőrzése, a további megbetegedések elkerülése vagy a jelenlegi állapoton való javítás valóban fontos.

Napjainkban egyre elterjedtebb reggeli sport a futás, mint egyszerűen kivitelezhető és olcsó sportolási lehetőség. A dinamikus napi ritmusunkba általában valóban a futás a legkönnyebben beilleszthető sport, azonban gerincünk szempontjából ez egyben a lehető legrosszabb reggeli mozgásforma.

A sarokcsont testünk legteherbíróbb pontja, mivel járás közben, ha csak egy pillanatra is, de minden lépésnél teljes súlyunkkal ránehezedünk. Túlterhelődés, vagy egyéb probléma esetén azonban könnyen kialakulhat gyulladás, mely minden lépést kínzó kihívássá változtat.

Bár a megfelelő folyadékfogyasztás jellemzően a száraz nyári szezon témája, úgy gondolom érdemes felhívni rá a figyelmet minden évszakban. Az téli időszak hűvösebb időjárása ugyanis nem jelenti azt, hogy szervezetünknek kevesebb folyadékra lenne szüksége. Hőérzetünk ugyanakkor hajlamos becsapni minket, így saját magunk csapdájába kerülve könnyen a dehidratáció útjára léphetünk.

Agyvérzés vagy egyéb agyi katasztrófa (stroke, baleseti trauma) következményeként sajnos sok esetben jön létre valamilyen idegrendszeri sérülés. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy sérül a beszédközpont és kommunikációs nehézségek lépnek fel, ami „extra” traumaként érintheti a beteget és a hozzátartozóit is. Ebbe az állapotba azonban nem szabad beletörődni, hiszen szakszerű segítséggel a probléma jelentősen javítható!

Gyermekeink számára 6-16 éves kor között a legfontosabb dolog a tanulás és az iskola, legalábbis szülőként erre próbáljuk ösztönözni őket. Azonban fontos belegondolnunk abba is, hogy pontosan mit jelent ez számukra mozgásszervi és mozgásfejlődési szempontból?

Oldalak