Mozgásszerviz blog

Manapság egyre több fiatalt érint valamilyen mozgásszervi probléma. Ezek közül az egyik meglehetősen alattomos, ugyanakkor egyre többeket érintő betegség a reumatoid atritisz, amely akár már serdülőkorban is jelentkezhet!

A ritkábban előforduló tumorok kiszűrése nincs a köztudatban, így gyakran elhúzódik a diagnosztika. Így van ez a lágyrész daganatok esetén is, amelyek korai felismerése azért is kulcsfontosságú, mert az ilyen tumorok csak sebészi úton gyógyíthatóak eredményesen.

Mindennapjaink során rengeteget használjuk kezeinket és bele sem gondolunk, hogy milyen terhelésnek tesszük ki csontjainkat, izmainkat, idegeinket benne. Aztán egyszer, a semmiből, felbukkan egy érzés, ami egyre zavaróbb és fájdalmasabb, és egyre inkább korlátozza kezünk használhatóságát. Számos kézbetegség közül az egyik legalattomosabb a kéztő alagút-szindrómája (carpalis alagút-szindróma).

A mozgásszegény életmód a civilizált társadalom velejárója. Egyre kevesebb fizikai aktivitással jár a mindennapi élet, a munka és a szórakozás. Azonban a fizikai inaktivitás negatívan hat szervezetünkre, hosszú távon kellemetlen mozgásszervi panaszokhoz, tartáshibákhoz, csökkent teljesítőképességhez, elhízáshoz, vérnyomás- és alvászavarokhoz, csontritkuláshoz, érelmeszesedéshez vezethet.

„Húzd ki magad! Ülj egyenesen!” Mindenkinek ismerősen csenghetnek ezek a szavak, kinek az iskolából, kinek otthonról. Gyerekként nem figyeltünk olyan „semmiségekre”, mint a helyes testtartás, azonban szüleink/tanáraink felszólítására legtöbben gyorsan kiegyenesedtünk.

Kezünk épsége alapvetőnek számít a hétköznapokban – de mi történik, ha egyszer csak ez megváltozik? A mindennapi dolgok, akár a legapróbb mozdulatok is fájdalmas akadályba ütközhetnek, ha kezünkkel van probléma.

A technika fejlődésével észrevétlenül kúszik be mindennapjainkba az ülő testhelyzet, pedig az emberi testet nem ülésre "találták ki". Egyre több ember küzd a mozgásszegény életmód és az ülőmunka következtében kialakuló mozgásszervi bántalmakkal. De van megoldás, és egyszerűbb, mint gondolnánk!

A mozgás és a sport az egészséges élet alapja. Ennek ellenére sokszor nem könnyű belevágni, és olyan is előfordul, hogy a nehéz kezdetek miatt valaki feladja. Számtalan akadályba ütközhet az, aki nem megfelelően kezd bele az aktív mozgásba. Tapasztalataim alapján öt olyan tanáccsal készültem, amelyek örök érvényűek a sportolásban.

Oldalak