Mozgásszerviz blog

Az életkor előrehaladtával vagy az élethelyzetek változásával előfordulhat, hogy észrevehetően nem emlékszünk úgy dolgokra, mint azelőtt. Vannak, akik erre csak legyintenek, vannak azonban olyanok is, akik a probléma mögött komolyabb bajt sejtenek, és főképp, hogyha van/volt a családban Alzheimer kórban szenvedő rokon. Ilyenkor azonnal arra gondolnak, hogy ők is erre az útra léptek, azonban szerencsére sokszor nem ilyen súlyos a helyzet.

Beindult a várva-várt nyaralások szezonja, ilyenkor a legtöbben útra kelnek, hogy külföldön, vagy vidéken töltődjenek fel, és élvezzék a nyarat. Azonban sokan nem gondolnak rá, hogy már egy kétórás utazás is megviselheti szervezetüket és ízületeiket, így akár az álomnyaralásból rémálom is lehet.

Veled is előfordult már, hogy egy stresszes időszak a testedet is megviselte? Sajnos napjainkban ez egy mindennapos probléma, amivel nagyon sokan küzdenek. Az esetek nagy részében a túlzott stressz valamilyen mozgásszervi panaszt is előidézhet, például hát- vagy derékfájást. Ezek a panaszok azonban makacsul nem múlnak el maguktól, tehát muszáj foglalkozni velük.

Megérkezett végre a várva-várt nyár és a strandszezon, a férfiak álma. Nőként azonban ez az időszak is kihívásokkal teli, hiszen mindenki szeretne jól mutatni a kedvenc nyári ruhájában és bikinijében. Akinek eddig nem volt kedve, vagy ideje jó formába kerülni, annak sem kell lemondania az álomalakról. Íme, három alapszabály, ami segít.

Napjainkban a hát- és derékfájdalom az egyik legelterjedtebb mozgásszervi panasz - olyan téma, amit nem lehet elégszer elővenni, mert mindig van mit mondani róla. Most összeszedtem 10 tényt a gerinctáji fájdalomról, amit – tapasztalataim szerint – a legtöbben meglepőnek találnak.

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amellyel orvoshoz fordulunk. Az emberek 80%-a szenved élete során legalább egyszer tőle. A kín megkeserítheti életünket, megakadályozhatja hivatásunk gyakorlását, hobbink űzését, a házimunka végzését, a családunkkal, barátainkkal történő foglalatosságokat és gátat vethet az örömteli nemi élet folytatásának is.

Orvosként számtalanszor találkoztam már olyan emberrel, aki panaszaira nem akart gyógyszeres vagy sebészi megoldást – ezért sokan magát az orvosi vizsgálatot is halogatják. Ezzel a lépéssel pedig sajnos saját maguktól veszik el a lehetőséget, hogy időben diagnosztizálják, és személyre szabottan kezelni tudják a problémáját.

A nyirokrendszer testünk egyik fontos szűrőrendszere: megtisztítja a szervekből visszaáramló nyiroknedvet a kórokozóktól és a nem hasznosítható anyagoktól, így támogatja immunrendszerünk működését. Sajnos azonban előfordul, hogy ez a szűrőrendszer károsodik, így a nyirokkeringés nem működik megfelelően és nyiroködéma alakul ki.

Oldalak