Mozgásszerviz blog

Kezünk épsége alapvetőnek számít a hétköznapokban – de mi történik, ha egyszer csak ez megváltozik? A mindennapi dolgok, akár a legapróbb mozdulatok is fájdalmas akadályba ütközhetnek, ha kezünkkel van probléma.

A technika fejlődésével észrevétlenül kúszik be mindennapjainkba az ülő testhelyzet, pedig az emberi testet nem ülésre "találták ki". Egyre több ember küzd a mozgásszegény életmód és az ülőmunka következtében kialakuló mozgásszervi bántalmakkal. De van megoldás, és egyszerűbb, mint gondolnánk!

A mozgás és a sport az egészséges élet alapja. Ennek ellenére sokszor nem könnyű belevágni, és olyan is előfordul, hogy a nehéz kezdetek miatt valaki feladja. Számtalan akadályba ütközhet az, aki nem megfelelően kezd bele az aktív mozgásba. Tapasztalataim alapján öt olyan tanáccsal készültem, amelyek örök érvényűek a sportolásban.

A szédülés, és az ezzel járó egyensúlyzavar legnagyobb veszélye, hogy fokozza az elesés és a balesetek kockázatát, így súlyos sérülések okozója is lehet. Ugyanakkor ilyen panaszok gyakran jeleznek valamilyen neurológiai problémát, ezért semmiképp sem szabad a szőnyeg alá söpörni a gondot.

Egy agysérülés alapjaiban rengeti meg a személyiséget. Leggyakrabban stroke okoz ilyen problémát, amely - tapasztalataim szerint - leginkább a 60 év feletti korosztályt sújtja, de sajnos egyre gyakoribb az 50-es korosztályban is. Sőt, ha rizikófaktor is társul hozzá – pl. fel nem ismert szívprobléma – akkor fiatalabbaknál is előfordul.

Az új élet növekedése a pocakban minden nő számára egy igazi csoda, azonban sokak szenvednek ilyenkor gyötrő hát- és derékfájástól. Ezek a panaszok idővel erősödhetnek és megkeseríthetik ezt a különleges időszakot. Szerencsére lehet tenni ellene!

Bár sokan nem tudják, de kutatások szerint a lúdtalp okozza a lábfájdalmak 90%-át. A lúdtalp, amely elterjedt lábprobléma, sokaknak egyáltalán nem okoz panaszt, és ezzel a kis esztétikai hibával nem is foglalkoznak. Pedig nagy hibát követnek el, ugyanis ez a mozgásszervi probléma később súlyos következményekkel járhat.

A magassarkú cipő viseléséről szóló vitáknak, pro és kontra érveknek gyakorlatilag sosincs vége. Mindenkinek megvan róla a saját véleménye, ugyanakkor mindig felröppen valamilyen újdonság, amely ismét okot ad az érvek ütköztetésére.