Hirdetés

Mozgásszerviz blog

Mi is pontosan a test és a lélek, avagy az elme kapcsolata? Dr. James Gordon, a Test és Elme Központ alapítója szerint: „Az agy és a perifériás idegrendszer, az endokrin és immunrendszer, továbbá a szerveink, a testünk és az összes érzelmi reakciónk egy közös kémiai nyelvet beszél, és folyamatosan kommunikál is egymással.”

Egészségünk, fittségünk megőrzése minden évszakban fontos – ne hagyjuk hát, hogy az őszi időjárás megállítson bennünket! A futás szerelmeseinek sem kell lemondani kedvenc mozgásformájukról a kellemes nyári idő elmúltával.

Kisebb-nagyobb sérülések a kézen gyakran előfordulnak, nem mindegy azonban, hogy mit teszünk utána. Vannak olyan helyzetek, amikor a kis bajból is lehet nagy gond, és nem szabad elbagatellizálni a helyzetet. Íme, néhány tipp, hogy megőrizzük kezeink épségét sérülés után is!

A csípő környéki fájdalom a köztudatban úgy él, mint az idősek kopásos betegsége, ugyanakkor napjainkban már tudjuk, hogy ez közel sem igaz. Számos esetben érinti a fiatalabb korosztályt is, akik a panaszok észlelésekor elsőként az interneten keresnek megoldást. Az öndiagnózis azonban nem mindig célravezető – a probléma ugyanis ennél összetettebb is lehet.

Az ujjak görcsös összehúzódása, fájdalma sajnos nem ritka probléma napjainkban. A kiváltó okok is igen sokrétűek lehetnek, ezért sokan nem tudják, hová érdemes fordulni a panaszukkal. Az információhiány pedig gyakorlatilag egyenes utat jelent a vizsgálat halogatásához, ami általában csak ront a helyzeten. Ezért most összeszedtem a leggyakoribb okokat és a hozzájuk tartozó tanácsokat, annak reményében, hogy segítséget nyújthatok a megoldás megtalálásában.

Statisztikák szerint az erős fejfájással, szédüléssel, látászavarral és akár hányingerrel járó migrénes rohamok a népesség kb. 10%-át is érintik, és sajnos ez a szám évről évre növekszik. A migrén nem válogat, férfiakat és nőket egyaránt meggyötör, ugyanakkor jellemzően több nőt érint, mint férfit. Általában fiatalkorban jelentkezik először, pontos kiváltó okát azonban még nem ismerjük, több tényező is szerepet játszhat benne. Aki már tapasztalta ezt a kínzó rosszullétet, tudja, hogy nagyon nehezen megállítható és visszafordítható tünetegyüttesről van szó, ezért minden megelőzési lehetőséget meg kell ragadni!

Mi legyen tanítás után a gyerekkel? Gondoljunk csak bele: gyermekünk egész nap az iskolában ül. A tanulással töltött órák száma egyre csak nő, az ismeretanyag és a házi feladat mennyisége csak gyarapszik, az iskolatáska alatt egyre jobban roskadozik a kis fejlődő szervezet. Lelkiismeretes szülőként ennek fényében jól át kell gondolnunk, hagyjuk-e gyermekünket délután a számítógép előtt ücsörögni, avagy a kellemeset a hasznossal egybekötve, valamilyen más tevékenységet választunk neki az iskola utáni órákra.

A várandósság 9 hónapja az egészséges, jó kondiban lévő kismamákat is igénybe veszi. Az átrendeződő test, a különféle hormonális változások, valamint a szervezet fokozott terhelése számos kisebb-nagyobb kellemetlenséget, panaszt, esetenként fájdalmat okozhatnak. Ezen panaszok egyénenként eltérő intenzitással ugyan, de kivétel nélkül minden kismamát érintenek. Megfelelő és rendszeres testmozgás, valamint helyes táplálkozás azonban megoldást jelenthet és a panaszok jelentős része csökkenthető.

Oldalak