Kovács Beáta

A leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategória jelöltje
Búzalelke Pékség alapító tulajdonosa

Bemutatkozás

Öt évvel ezelőtt abból a belső indíttatásból kezdtem el sütni, hogy friss, ropogós kenyeret tudjak tenni a családi asztalra. Nem voltak komoly üzleti terveim, nem szerettem volna marketinget építeni köré, de az élet és a szándék, hogy igazán jó kenyeret süssek, úgy hozták, hogy lett egy pékségem, s ma már nagyon sok családi asztalra tőlünk kerül kenyér.
Természetes kovásszal dolgozunk, a Balaton-Felvidéken, a Badacsonyi borvidéken található Szent György-hegy lábánál.

Életkor

43

Mottó

Hiszek abban, hogy akár egy ici-pici plusz figyelem is csodákra képes, bármit is teszünk.
A kenyérsütéssel, illetve a kovásszal készülő tésztával is így van ez: ha a rutinnal és a megszokással szemben átadjuk magunkat a feladatnak, ha beletesszük magunkat gondolatban is, akkor az olyan hatással van a végeredményre, amely mindenki előtt “láthatóvá” válik.

Sikerek

Nem vagyunk központi helyen, nincsenek véletlenül betérő vásárlóink, mindenki célirányosan jön hozzánk. Ez mindig így volt, és ma is nagyon örülök, amikor bejön egy új idegen, mert ez azt jelenti, hogy megy a kenyér híre szájról-szájra, anélkül, hogy mi magunk híresztelnénk.
Amire nagyon büszke vagyok még, ha valaki úgy megy el egy kenyérsütő kurzusról, hogy megértette a kovászt és onnantól kezdve otthon kenyeret süt.

Díjak

 • Bakony Expo
  • Kiváló Helyi Termék Díj 2015.
 • Magyar Konyha, Top 10 Balaton
  • A legjobb pékségek és delikátboltok, 2018.
 • Kenyérlelke Fesztivál
  • Fehér-, félbarna kenyér 1. hely 2019.
  • Teljeskiőrlésű kenyér 3. hely 2019.

Motiváció

Elsősorban azokból az emberekből, akik fontosak nekem. A család, a barátok, a szakmában található példakép-kollégák, és nem utolsó sorban az a közösség, amely a Szent György-hegyen körülvesz támogató jelenlétével, akikre számíthatok és akikért én is felelősséggel tartozom.

Magamról

Mára fehér lett a munkaruhám és általában lisztes a kezem, de előtte sokat álltam magassarkúban és talpig feketében koncerttermek színpadán vagy nagy templomok oltára előtt, reneszánsz-, barokk- és kortárs egyházzenét énekelve.
Az éneklés és a kultúra mára hobbi maradt, amely nagyon meghatározó része az életemnek. Nagyon szeretem a gyerekeket, az állatokat, a hegyeket és a tavat. Engem ez mind inspirál.