Elek Dóra

A leginspirálóbb civil teljesítmény kategória jelöltje
A Baltazár Színház alapítója, művészeti vezetője

Bemutatkozás

1998 januárban alapítottam a Baltazár Színházat, az egyetlen olyan hivatásos színtársulatot Magyarországon, amelynek tagjai értelmi sérült színészek. 2015-ig a társulat előadásainak állandó rendezője voltam, 2015-től dokumentumfilmeket rendeztem. A Baltazár Színház indai utazásáról készült és az értelmi sérült embereket egy forradalmian új szemszögből, a spiritualitás felől bemutató Világlátó Baltazár című filmem a Jaipur Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját.

Életkor

53

Mottó

"A művészet ott kezdődik, ahol a mű megoldást tud adni kétségeinkre, választ kérdéseinkre. Nem elég csak felvetni a problémát. A néző többet érdemel: a katarzis során újjászülethet."

Sikerek

Döntéshelyzetbe hoztam értelmi sérült embereket, akikről helyettük mindig más döntött: a szülők, a társadalom. 22 évvel ezelőtt feltettem nekik a kérdést: ki akar színész lenni, ki akarja a színházat hivatásának választani? Aki akkor igent mondott, azóta is a Baltazár Színház tagja. Kezükbe vették - életükben először - a sorsukat.

Díjak

  • Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2012)
  • Pannon Példakép Díj (2007)
  • Vámos László Díj (2006)
  • Gundel Díj (2005)
  • Cosmopolitan Díj (2003)

Motiváció

Egy olyan világban élek, amely az embert nem - hierarchikus módon - a piramis csúcsán helyezi el, hanem a körülötte élő állatok és növények szimbiózisában. A természet és az állatok a családom része.

Magamról

Napi rendszerességgel jógázom, futok és biciklizem. Az utazásaim vezetnek legjobban az önismerethez.

Fotó: Fábián Évi