Dr. Farkas Alexandra

A leginspirálóbb fiatal tehetség kategória jelöltje
Táj- és környezetkutató, tudományos újságíró

Bemutatkozás

Az Ökológiai Kutatóközpont fiatal kutatójaként a mesterséges fények élővilágra gyakorolt hatásaival foglalkoztam, továbbá kollégáimmal arra próbáltam megoldást találni, hogy miként lehetne megmenteni a különböző éjszakai rovarokat a világító lámpák pusztító rabságából. 2019-ben az általam elnyert ösztöndíj révén épülhetett ki a világ első olyan innovatív védőrendszere, mellyel nagymértékben csökkenthető a nyári éjszakákon rajzó, védett dunavirág kérészek tömeges pusztulása. Szakmai sikereim ellenére máshová is húzott a szívem, így 2017 óta elsősorban ismeretterjesztéssel, tudományos újságírással foglalkozom. Jelenleg a Szent István Egyetem tartalommenedzsereként segítem az intézmény kommunikációját, 2018-ban pedig a Nemzeti Tehetség Program védnökeként is tevékenykedtem. Mára legfontosabb küldetésem az új tudományos eredmények hiteles népszerűsítése lett, ezért az elmúlt években közel kétszáz környezettudományi témájú cikket publikáltam.

Életkor

32

Mottó

Néha óriási szakadék van a tudományok képviselői és a nagyközönség között, épp ezért nagy szükség van olyan emberekre, akik mindkét oldalt megértik és hidat tudnak képezni köztük.

Sikerek

Hosszú évek alatt sikerült felismernem, hogy az egyéni kutatómunka helyett sokkal fontosabb szerepem van a legizgalmasabb tudományos felfedezések népszerűsítésében, és a napjainkban zajló környezeti problémák széles körű bemutatásában. Felemelő érzés volt rálelni erre a szűk ösvényre, ahol igazán önmagam lehetek.

Díjak

  • Roska Tamás Tudományos Előadás Díj (2019)
  • Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj (2018)
  • 50 tehetséges magyar fiatal program (2017)
  • Sci-ndikátor tudománykommunikációs verseny, Közönségdíj (2017)
  • MTA Ökológiai Kutatóközpont Kutatói Díj (2017)
  • Magyar Templeton Program, Junior Templeton Fellow cím (2016)
  • Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Különdíja (2013)
  • Pro Scientia Aranyérem (2013)
  • Doktoranduszok ismeretterjesztő cikkpályázatának győztese (2013)
  • ELTE Természettudományi Kar, Kar Kiváló Hallgatója Díj (2011, 2012)

Motiváció

Akkor pörögnek leginkább a gondolataim, ha Hans Zimmer filmzenéit hallgatva elmélyedhetek egy érdekes tudományos felfedezés rejtelmeiben, majd a legfontosabb tanulságokat kiemelve írhatok egy rövid, frappáns történetet a nagyközönségnek. Az alkotás, értékteremtés folyamata egészen magával ragad. A legjobb pillanatokban néha még új szavakat, szófordulatokat is kitalálok, amit egy tudományos újságíró barátom már el is nevezett alexaizmusnak. Rendkívül inspiráló számomra, ha aztán egy-egy cikkel kapcsolatban visszajelzést kapok Palugyai Istvántól, aki a hazai tudományos újságírás egyik legkiválóbb alakjának számít. Legfontosabb támaszom és cikkeim legnagyobb kritikusa pedig kedvesem, Potyó Imre, aki környezetkutatóként és természetfotósként szintén kiemelten fontosnak tartja a természeti értékek újszerű bemutatását.

Magamról

Gimnázium óta vagyok az égbolt szerelmese, ezért rendszeresen keresem és fotózom az olyan különleges égi fénytüneményeket, mint az éjszakai világító felhők és a halójelenségek. Ezek megpillantásáért képes vagyok akár minden nyári éjszakán hajnal 3-kor felkelni. Nagy vágyam, hogy egyszer kéken világító, biolumineszcens lényeket lássak a tengerben, hogy fenn álljak a Teide csúcsán, és hogy sok forró nyári estét tölthessek még el a simogató kérészszárnyak között. A jövőben pedig jó érzéssel töltene el, ha egyre több kutató tartaná fontosnak, hogy az új tudományos eredményeket ne csak a szűk szakma ismerje meg, hanem közérthető formában a nagyközönség is.