Szervezete feladta a küzdelmet - Elhunyt Umberto Eco

Nyolcvanegy éves korában meghalt az író-filozófus Umberto Eco. Az olasz irodalmár régóta küzdött a rákkal.

A kortárs irodalom egyik legnagyobb alakja távozott el péntek éjjel. Umberto Eco olasz író és filozófus már régóta küzdött a rákkal, ám szervezete és 81 éves korában feladta a harcot. Matteo Renzi olasz kormányfő részvétét fejezte ki az író családjának, a miniszterelnök szerint pedig halála hatalmas veszteség, írása, hangja, embersége, élénk gondolatai hiányozni fognak.

Umberto Eco 1932. január 5-én Alessandriában született. A torinói egyetemen filozófiából doktorált, ahol aztán tanított is. Később a szemiotika professzorának, ezzel együtt tanszékvezetőnek nevezték ki a bolognai egyetemen. Tanított még a Columbia és a Yale egyetemen is.

Több tudományos esszét írt, amelyekben a tömegkommunikációról, a modern kultúráról értekezett. Talán leghíresebb regénye, A rózsa neve 1980-ban jelent meg. A könyvet 47 nyelvre fordították le, azonban az író 2011-ben korrigálta a művet és a latin idézeteket is lefordította.

Pályája során rengeteg irodalmi díjat nyert, 2007-ben Budapesten járt, ahol a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat.

Oszd meg a cikket, ha te is olvastad valamelyik művét!

Szólj hozzá Te is!