Harmincezer lúd érkezett a tatai Öreg-tóra

A hideg idő meghozta a vadlúdcsapatokat a tatai Öreg-tóra, harmincezer madár reggeli útnak indulásában és esti behúzásában gyönyörködhetnek a hétvégi Vadlúd Sokadalom látogatói - közölték a rendezvény szervezői csütörtökön az MTI-vel.

A vadludak tiszteletére minden év novemberében madármegfigyelő-versenyt és fesztivált rendeznek madárgyűrűzéssel, játszóházzal. Bemutatkozik a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, az Írottkő Natúrparkért Egyesület pedig tanösvényt állít fel, ahol helyi termékkóstoló, kézműves bemutató, természetes alapanyagú gyermekjátékok és kvíz várja az érdeklődőket.

A tömeget jelentő vadlúdfajok mellett világviszonylatban veszélyeztetett fajok is telelnek a tatai Öreg-tavon, idén eddig rekordszámú vörös nyakú lúd tűnt fel.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

A faj globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett. A megfigyelők négy kis liliket is láttak, ez a madár a kipusztulás szélére sodródott. Vonulása leginkább a Hortobágyon keresztül vezet, dunántúli előfordulása ezért is különleges.

A tatai Öreg-tó évszázadok óta a vadludak vonuló és pihenő helye. A madarak az európai és ázsiai tundrák vidékéről érkeznek telelni, majd tavasszal indulnak vissza északi költőhelyeik felé.

A napokban olvasták le egy nagy lilik nyakgyűrűjét, a madarat Oroszországban, a tőlünk 4558 kilométerre található Pjasina-deltában gyűrűzték. Egyes ősz végi vagy téli napon akár negyven-ötvenezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

Forrás: MTI

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!