Utazás

Mit forgat a fejében Vlagyimir Putyin? Még csak most iktatták be, máris Kína felé veszi az irányt az orosz elnök

Május 16-17-én tesz állami látogatást Kínában Vlagyimir Putyin orosz elnök, hivatali partnere, Hszi Csin-ping kínai államfő meghívásának eleget téve. Ez lesz elnöki beiktatása utáni első hivatalos külföldi útja.

A legégetőbb nemzetközi kérdések is szóba kerülnek majd

Putyin Pekingbe és Harbinba látogat majd el. Utóbbi városban részt vesz a nyolcadik orosz-kínai expó és a negyedik orosz-kínai régióközi együttműködési fórum megnyitó ünnepségén, valamint találkozik a Harbini Műszaki Egyetem diákjaival és tanáraival is. A két elnök gálaesten emlékezik meg a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról – írja az MTI.

Az orosz államfő sajtószolgálata szerint Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping "részletesen megvitatja az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát", valamint "meghatározza az orosz-kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit". A felek emellett véleménycserét folytatnak a legégetőbb nemzetközi kérdésekről is.

A Kreml szerint a megbeszéléseket követően az államfők közös nyilatkozatot tesznek közzé, a felek több kétoldalú dokumentum aláírását is tervezik. Putyin a tervek szerint találkozik majd Li Csiang miniszterelnökkel is, akivel a kereskedelmi, a gazdasági és a humanitárius szférában történő együttműködésről fog tárgyalni.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy Putyin útja válasz lesz Hszi hivatalos látogatására. Kína vezetőjének első útja tavaly, új ciklusát megkezdve eskütétele után Moszkvába vezetett. A diplomáciai protokoll szerint az állami látogatás képviseli a legmagasabb státuszt a külföldi látogatások rangsorában.

Putyin legutóbb tavaly októberben járt Pekingben, ahol az Egy övezet, egy út fórum fő vendége volt. Ezen a rendezvényen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett.

A Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) a Projekt névre hallgató oknyomozó csoporttal együtt körülbelül négyórányi felvételt rögzített az orosz politikus egyik rejtekhelyeként funkcionáló ingatlanban, mely a Fekete-tenger partján bújik meg.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Lifestyle
A biztonsági szolgálat azonnal kiürítette a bevásárlóközpontot, a fővárosi hivatásos tűzoltók pedig a helyszínre vonultak.
Sztárok
Újra előkerült egy négy évvel ezelőtti történet a néhai II. Erzsébet királynőről és férjéről, Fülöp hercegről.
Egészség
Straub Fanni története inspiráló lehet sok mindenki számára, hogy nem szabad feladni, még akkor sem, ha közben tengernyi negatív kritikát kap az ember.