Utazás

Láttál már ehhez hasonlót? Ez okozza a rejtélyes Vérzuhatag színét az Antarktikán

Évek óta szolgáltatja a beszédtémát a különleges, egyben ijesztő vízesés: olyan, mintha valódi vér csurogna a jégből – cikkünkből most megtudhatod, mi áll a döbbenetes jelenség hátterében.

Véres látvány

Az Antarktika több szempontból is a legek legje: a Déli-sarkvidék része Földünk legmagasabb földrésze, ahol a legnagyobb légvastagság eléri a 4775 métert is, ezenkívül a Föld jégkészletének 90%-a Antarktika jégtakarójában van, amely az édesvíz 70%-át jelenti. Itt található még a Föld legdélebbi aktív vulkánja is, a Mount Erebus, amelynek forró vizes oldataiból naponta 80 gramm arany kerül a felszínre. Ez a kontinens átlagban a leghidegebb, legszárazabb és legszelesebb is, ám mégsem ezek azok a szélsőségek, amelyek miatt az emberek gyakran emlegetik a földrészt. Sokkal inkább a Vérzuhatagnak nevezett természeti csoda, amely a különleges körülmények miatt jött létre: ez a fagyott vízeséshez hasonló képződmény a Taylor-gleccser végén található, és főleg színe miatt van az, hogy mindenki rácsodálkozik a jelenségre.

A Vérzuhatag nagyjából öt emelet magas, így egy hatalmas képződményről beszélünk, első pillantásra pedig olyan, mintha a jégrétegből vér csordogálna a Bonney-tóba – valójában azonban a vöröses színű víznek semmi köze a vérhez.
Kattints a további képekért!

Három ország is bejelentette, hogy megnyitja a határait a beoltott üdülni kívánók előtt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Úgy néz ki, hogy Demcsák Zsuzsa is eljutott arra a pontra, hogy nem szeretné kiteregetni a magánéletét, de azért néhány titkot mégis megtudtunk a szerelméről.
Lifestyle
Talán még a párunknak sem szoktuk elmesélni, ha általában valamilyen szexuális tartalmú álmunk van, pedig lehetnek rejtett jelentései. Most megmutatjuk, hogy mit jelenthet például, ha az előző...
Sztárok
A JAG-Becsületbeli ügyek az első számú katonai dráma volt a tévében, ami milliókat vonzott a képernyőket elé. Lassan 20 éve annak, hogy véget ért a sorozat és azóta elképesztően megváltoztak a...