Szentendre kihagyhatatlan nevezetességei

Budapesttől nem messze, a Duna mentén fekszik Szentendre, Pest megye egyik leghangulatosabb települése. Káprázatos nevezetességeinek és kulturális életének köszönhetően méltán állíthatjuk, hogy Szentendrét mindenkinek látnia kell.

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, azaz a szentendrei Skanzen az egész országban ismert és hazánk minden tájáról számos látogatót vonz az év minden szakában. Az itt kirándulók megtekinthetik az ország legnagyobb szabadtéri gyűjteményét, megismerhetik a különböző népi kultúrákat, hagyományokat, építészetet valamint felülhetnek a híres múzeumi vasútra, mely Európa egyik leghosszabb vasúti útvonalával büszkélkedhet. Itt járva feltétlenül látogassunk el a szélmalomhoz valamint tekintsük meg a vízimalom hangulatos berendezését és a Mándoki görög katolikus templomot.

A Skanzenben nem csupán nézelődésre van lehetőségünk, hanem különböző rendezvényeken is részt vehetünk. Az év minden szakában igyekeznek minél változatosabb és érdekesebb programokat biztosítani, a hónapban például a fő szerepet a farsangi mulatságok kapják. Érdemes látogatásunkat egy ilyen esemény alkalmára időzíteni, ezek a rendezvények ugyanis páratlan élményeket szerezhetnek nekünk.

Szentendrei főtér és hangulatos sétálóutcák
A szentendrei főtér eltéveszthetetlen. A tér közepén található hatalmas oszlop egy kereszttel a tetején az összes ide futó utcáról szemet szúr. A macskaköves teret kávéházak, éttermek és boltok ölelik körül, ami olyan hangulatot ad neki, mintha egy külföldi üdülőfaluban sziesztáznánk.

A térről több sétálóutca is indul, ahol rengeteg szuvenír bolt, eldugott kávézók, hagyományos, népi öltözetet árusító üzletecske és több nevezetesség is található. Érdemes felfedezni ezeket az utcákat, mert amellett, hogy a Szentendrére jellemző sajátos hangulatot itt tapasztalhatjuk meg a leginkább, az utcákat járva eljuthatunk olyan helyekre is, melyek igazán varázslatosak. Ilyen például a padokkal tarkított templomtér, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra, sőt még a város mellett futó Dunára is rálátást nyerhetünk.

Séta a Duna parton
Szentendre mellett fut a Duna, melynek mentén hangulatos kis sétányt hoztak létre, sétálórészt alakítottak ki, melyeket virágágyásokkal és padokkal tették igazán andalgóssá. A sétáló rész meg sem közelít egy tengerparti sétányt, mégis van egyfajta varázsa, mely a társaságtól függően lehet éppenséggel romantikus, idillikus vagy pihentető. Ha séta közben pihennénk egy kicsit, akkor a kihelyezett padokról gyönyörködhetünk a Dunán megcsillanó nap sugaraiban, vagy megkóstolhatjuk a parttal szemben lévő kávézók kínálatának valamelyikét.

Múzeum Cukrászda
Szentendrén található az híres Szamos Múzeum Cukrászdák egyike. A több szintes múzeum földszintjén egy édességbolt található, ahol a legízletesebb desszertkülönlegességekből válogathatunk és a Szamos termékek fantasztikus választékából csemegézhetünk.

A Múzeum Cukrászda emeletén található a múzeum rész, ahol édességgel kapcsolatos mesterműveket tekinthetünk meg. Itt került kiállításra egyebek között a Marcipán Parlament, valamint számos marcipánból készült esküvői kellék, híres emberek élethű szobra és több, klasszikus rajzfilmekből jól ismert mesefigura is.

Oldalak