Lenyűgöző látványt nyújt a rózsaszín lagúna, de igazán lehangoló, hogy miért ilyen

Rózsaszínné vált egy patagóniai lagúna Argentína déli részén. A jelenség aggasztó a helyi lakosok és a hatóságok számára is.

Szennyezés miatt vált rózsaszínné a Corfo-lagúna

Rózsaszínbe borult dél-Argentínában a Patagóniában található Corfo-lagúna – írta meg a 24.hu az AFP információira hivatkozva. A szakértők szerint a jelenség hátterében szennyezés áll, mivel halászati vállalatok hulladékot engedtek a vizekbe. A káros vegyi anyaggal az exportra szánt garnélákat tartósítják.

A bizarr színt egy tartósítószer, a nátrium-szulfit adja, a vegyület antibakteriális hatását gyakran használják a haliparban. A helyi telepekről a szennyeződés a Chubut folyóba áramlik, onnan pedig a Corfo-lagúnába kerül. A környék lakói régóta panaszkodnak kellemetlen szagokra és egyéb környezeti problémákra, a jelenség azért aggasztó a helyi lakosok és a hatóságok számára, mert félő, hogy a szer bejut a talajvízbe is.

A lagúna múlt héten színeződött el, Pablo Lada aktivista szerint a rózsaszín árnyalat még vasárnap is megfigyelhető volt. Federico Restrepo környezetmérnök és virológus hozzátette, a jogszabály alapján a nátrium-szulfit tartalmú halhulladékokat kiürítés előtt tisztítani kellene.

A természetvédők és szakértők véleményével szemben a tartomány környezetvédelmi felügyelőségének vezetője, Juan Micheloud úgy számolt be a történtekről, hogy megállapodás született egy halászati vállalkozások szennyvizeit szállító céggel, hogy a Corfo-lagúnába folyadékot engedjenek. Azt mondja, a vöröses szín nem okoz kárt, és néhány napon belül el fog tűnni.

Nem ez az első alkalom, hogy a lagúna elszíneződött. A térség lakói réges-rég megelégelték a halgazdaságok szennyezését, ezért az elmúlt hetekben blokkolták a hulladékokat szállító kamionok útját a közeli Rawsonban.

Az Euronews videót is készített a káros jelenségről:

Sokan még a létezéséről sem tudnak, pedig igen érdekes látnivalónak számít.

Leadfotó: facebook.com/RBNewsOnline

Oldalak