Utazás

Van egy titokzatos hely, ahol az emberek több mint 100 évig élnek - Ez az oka

Okinavát a halhatatlanok szigetének tartják, nem véletlenül: ezen a helyen nagyon magas az átlagéletkor, lakóit pedig a világ legboldogabb és legegészségesebb embereinek tartják. Mi lehet az oka?

A halhatatlanok szigete

A szubtrópusi éghajlat uralta Okinava egy vulkanikus sziget Kelet-Ázsiában, Japánban – bár a hely egy átlagember szemével nézve is egyenesen lenyűgöző, mégsem a természeti adottságai miatt tartják kiemelkedőnek. A sziget sokkal inkább lakóiról híres, akiket a világ szinte minden tájáról irigyelnek pozitív életszemléletük, egészségük és magas átlagéletkoruk miatt. Okinaván ugyanis egyáltalán nem ritka az, hogy valaki akár 95-100 éves koráig is él. Titkukra még senkinek sem sikerült rájönnie, de van pár olyan tényező, ami meglehetősen sokat nyom a latba, és biztosítja a lakóknak a meglehetősen boldog és hosszú életet.

Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a szigetet a kék zónák egyikének tartják, ahol az emberek hosszú és boldog életet élnek – Dan Buettner felfedező és író szerint ilyen hely még többek között Szardínia és az Amerikához tartozó Loma Linda is. Buettner szerint Szardínián az emberek a mozgásban gazdag életvitelüknek köszönhetik a hosszú életet, míg a Los Angeleshez közel lévő Loma Lindát nagyrészt hetednapi adventisták lakják, akikről köztudott, hogy egészséges életmódjuk vallásukra vezethető vissza, éppen ezért tilos számukra az alkohol és a cigaretta, a mozgás és a sport azonban meglehetősen fontos szerepet tölt be életükben. De vajon mi lehet a titka Okinava lakosságának? Galériánkat átlapozva te is megtudhatod, hogyan csinálják a japánok azt, hogy egyszerűen nem fog rajtuk az idő vasfoga.

Bár a japánok átlagéletkora 83 év, Okinava lakossága ezt a mutatót jóval felfelé húzza. Okinava egyébként 161 kisebb szigetből áll, azonban a fő sziget a hosszú élet központja. Ezen a helyen a legmagasabb a várható rokkantságmentes életkor a világon, és itt él a legöregebb női népcsoport is.
Kattints a további képekért!

Elsőre tudom, ijesztőnek tűnhet, egyedül nekivágni egy kalandos utazásnak, hiszen az ember ebben a helyzetben csakis önmagára számíthat, ráadásul az is megfordulhat a fejében, hogy magányos farkassá változik. Azonban rengeteg előnye van annak, ha társaság nélkül kelünk útra. Összeszedtük mindazokat a pozitívumokat, hogy miért is érdemes egy szál magunkban fejest ugrani a nagyvilágba.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Recept
Nincs is jobb egy meleg napon egy hűsítő Aperol spritznél. Nem kell ám koktélbárba menned ahhoz, hogy igyál egyet, hiszen otthon is pofon egyszerűen el tudod készíteni.
Lifestyle
A 28 éves fitnesz influenszer élete legkínosabb pillanatáról rántotta le a leplet - ennél rosszabbat tényleg nehéz elképzelni.
Lifestyle
Szeretek a szavakkal játszani, és ahogy leírtam ezt a címet, feltűnt, hogy az el-altatniban benne van, hogy el. Tőlünk el, vagyis a távolítás. A fel-tölteniben pedig az emelés, akár a felemelés a...