Utazás

Ezt muszáj meghallgatnod: kísérteties hangokat rögzített a NASA a Marson

A tíz másodperces hanganyag az egész világot ámulatba ejtette.

Ilyen a porördögök hangja

Az egészen kísérteties hanganyagon tíz másodpercig hallható, ahogy a becslések alapján 40 kilométer per órás széllökések süvítenek a Perseverance körül, miközben porszemcsék csapódnak az eszközhöz.

A kutatók szerint a porördög hangja meglepően hasonlít földi rokonáéhoz, de egy kicsit halkabb, hiszen a vörös bolygó ritka légköre tompítja a hangokat, és a szelek sem tudnak annyira felerősödni itt.

A porördögök a tölcsérek közé tartozó, rövid életű meteorológiai jelenségek. Főleg száraz területeken alakulnak ki a talaj és a levegő hőmérséklete közötti nagy eltérés révén.

Naomi Murdoch, a Toulouse-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a Perseverance 2021. szeptember 27-én vette fel a zajt. A porördögről képek is készültek a navigációs kamerának köszönhetően, miközben az időjárás-monitorozó készülék adatokat rögzített róla. A jelenség 118 méter magas és 25 méter széles volt, sebessége az 5 méter per másodpercet érte el.

Egy a kétszázhoz volt az esélye, hogy elkészül

Murdoch szerint a porördögök gyakoriak a Marson, de mivel a Perseverance mikrofonja néhány naponta alig három percig van bekapcsolva, a szerencse is közrejátszott abban, hogy sikerült felvenni a zaját. A kutató hozzátette, egy a kétszázhoz volt annak az esélye, hogy elkészül a felvétel. A Perseverance első évében összesen 84 percen át rögzített hangot a Marson, a felvételeken egyetlen porördög hallható.

A szakértők azt remélik, hogy a rögzített adatok segítségével képesek lesznek jobban megismerni a vörös bolygó időjárását és éghajlatát. A felvétel annak megértésében is segíthet, hogy a Mars egyes területein a forgószelek szinte felporszívózzák a marsjáró felületét, míg máshol csak a levegőt mozgatják meg, a port nem.

(24.hu/MTI)

Az idegen égitestet még 2015 decemberében fedezték fel a tudósok, és nagyjából akkora, mint a Szabadság-szobor.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Ha még nem találtad meg a tökéletes, kényelmes szandált nyárra, akkor van egy szuper ajánlásunk. Bár sokan "csúnyacipőként" titulálják, mégis egy nagyon sikkes darabról van szó.
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!