Utazás

Döbbenetes, mire bukkantak a kutatók a világűrben: a felfedezés segíthet megfejteni az univerzum keletkezésének rejtélyét

A NASA megtalálta a világűr eddig mért leghidegebb jegét - a felfedezés nehezen túlbecsülhető tudományos jelentőséggel bír.

Egy csillagköd belsejében találtak rá

A NASA James Webb űrteleszkópja egy csillagköd belsejében rábukkant a világűr eddig mért leghidegebb jegére, amelynek mínusz 263 Celsius-fokos hőmérséklete csak tíz fokkal haladja meg az abszolút nulla fokot – írja az MTI a Nature Astronomy című szaklapban közzétett tanulmány alapján.

A felfedezés komoly tudományos jelentőséggel bír, mivel a világűrbeli jég központi szerepet tölthetett be az univerzum keletkezésében. Ez a jég jóval a bolygók keletkezése előtt jött létre mélyen a planetáris ködök belsejében. A planetáris köd olyan gázból és porból álló felhő, amely idővel bolygóvá formálódhat. Ezekben a felhőkben annyira alacsony a hőmérséklet, hogy jég képződhet a porszemcséken.

Egy molekuláris felhőt vettek górcső alá

A kutatók a Földtől ötszáz fényévnyire lévő Chamaeleon I molekuláris felhőt vizsgálták, amely a Kaméleon csillagkép központjához közel, egy fagyos, sűrű, éppen ezért nehezen kutatható területen található.

Maria Drozdovskaya, a berni egyetem kutatója elmondta, hogy a méréseket a Webb nagy precizitású infravörös spektográfjai tették lehetővé, amelyek képesek pontosan észlelni és besorolni a sugárzást ezeken a hullámhosszokon.

A szakértők az űrbéli jég összetételébe is betekintést nyertek, és a vártnál kevesebbet találtak benne az élet összetevőinek számító kémiai elemekből, azaz a hidrogénből, az oxigénből, a nitrogénből, a kénből és a szénből. Ez arra utalhat, hogy a fenti elemek a molekuláris felhők jeges részein kívül máshol is megtalálhatók, teszi hozzá a Space.com.

(MTI/24.hu)

Fotó: 123rf

A Chasm-1 elnevezésű, mintegy 1550 négyzetkilométeres, azaz nagyjából három budapestnyi jéghegy vasárnap este szakadt le.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Ha nem tudod, hogy milyen frizurát válassz 50 éves kor felett, akkor most bemutatjuk, hogy mely fazonok kölcsönöznek fiatalos megjelenést.
Lifestyle
Az Oroszlán megismerkedik azzal, aki nagy hatással lesz az életére. Napi horoszkóp!
Sztárok
Vass Éva és Gábor Miklós szerelme legendás volt. A férfi 1998 júliusában bekövetkezett haláláig éltek boldogságban, a színésznőt pedig teljesen leterítette a gyász, miután elvesztette őt.